Filipijns Hooggerechtshof richt dovenvriendelijke rechtszaal in
In de Filipijnen, een land in Azië ten zuiden van China, ten westen van Vietnam en ten zuidoosten van Japan, heeft het Hooggerechtshof zes nieuwe rechtszalen ingericht in Bacoor City. Eén van deze zalen is speciaal aangepast voor doven.
Het doel is om personen met een beperking gelijke toegang te geven tot het rechtssysteem, onder dezelfde voorwaarden als horende mensen.
De officiële opening van de nieuwe dovenvriendelijke rechtszaal vond plaats op 13 maart,
de opening werd bijgewoond door twee rechters: Rodil Zalameda en Jose Midas Marquez. De Regionale Rechtbank van Bacoor City kreeg meerdere nieuwe rechtszalen, met afdelingen genummerd van 114 tot en met 119. Afdeling 115 nam het initiatief om de zaal volledig aan te passen voor dove personen. Deze afdeling staat onder leiding van rechter Charisma Nolasco.
De medewerkers van de rechtbank hebben een basiscursus gebarentaal gevolgd en kunnen nu beter communiceren met dove mensen die zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.
Het plan van het Hooggerechtshof
Het Hooggerechtshof wil dat iedereen – ook doven – eerlijk behandeld wordt in de rechtbank. De nieuwe rechtszaal van afdeling 115 sluit aan bij dat streven.
Rechter Rodil verklaarde aan een Filipijnse nieuwswebsite dat toegankelijkheid leidt tot eerlijkere rechtspraak. Rechtszalen die goed zijn aangepast – bijvoorbeeld met gebarentaal of visuele hulpmiddelen – zorgen ervoor dat procedures sneller en vlotter verlopen, en dat mensen sneller hulp krijgen of een eerlijk proces.
De Verenigde Naties (VN)
De Verenigde Naties, in het Engels United Nations (UN), is een internationale organisatie van 193 landen. Ze werd opgericht in 1945, na de Tweede Wereldoorlog, en heeft haar hoofdzetel in New York. De VN zet zich in voor vrede, mensenrechten, armoedebestrijding en het oplossen van internationale conflicten.
Wat zegt de VN?
Volgens de VN hebben doven wereldwijd vaak geen toegang tot de rechtbank. De belangrijkste oorzaak is een tekort aan gebarentolken. Hoewel er wetten bestaan, worden die niet altijd nageleefd. Bovendien zijn doven vaker slachtoffer van seksueel geweld, en is het voor hen moeilijk om aangifte te doen.
- Sinds 2004 mogen rechtbanken in de Filipijnen gebarentolken inzetten.
- Sinds 2022 mogen doven via video deelnemen aan rechtszittingen.
- Sinds 13 maart 2025 is rechtszaal afdeling 115 aangepast voor dove mensen.
Hoe is de situatie in Vlaanderen?
Doof Vlaanderen:
Dove personen moeten zelf een tolk aanvragen; rechtbanken doen dat niet automatisch. Veel gerechtspersoneel is zich daar onvoldoende van bewust.
Inter Vlaanderen:
Waarschuwt dat rechtbanken vaak geen visuele hulpmiddelen gebruiken, wat een grote drempel vormt voor doven.
Unia:
Een dove vrouw moest voor haar echtscheidingsprocedure terecht bij de politie en de rechtbank. Geen van beide instanties wilde instaan voor de kosten van een tolk Vlaamse Gebarentaal. De vrouw diende een klacht in bij Unia, dat beide instanties wees op hun wettelijke verplichtingen. Volgens Unia moeten politie en justitie de kosten dragen om iedereen gelijke toegang tot het rechtssysteem te garanderen.
Doof Vlaanderen blijft intussen lobbyen voor een rechtssysteem dat beter is afgestemd op de noden van dove en slechthorende mensen.
Bedankt voor het kijken. Tot de volgende keer en een prettig weekend.
Bron: Teckenrapport, 9 april 2025