De Winterzonnewende: Het keerpunt naar langere dagen en lichtere tijden.
Op de ochtend van 22 december is de langste nacht voorbij en begint met de winterzonnewende het moment waarop de dagen langer worden.
Wat zijn de Zonnewenden?
De aarde draait in ongeveer 365 dagen om de zon, en dat noemen we een jaar. De aarde staat een beetje scheef, zo’n 23,5 graden . De kortste dag, die vaak het begin van de winter is, noemen we de winterzonnewende . Op die dag hebben we ongeveer 8 uur zonlicht. Het is de donkerste dag van het jaar omdat de noordelijke punt van de aarde het verst van de zon staat. Nu de langste nacht voorbij is, markeert de winterzonnewende niet alleen het begin van de astronomische winter, maar ook het begin van meer licht en langere dagen.
Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen precies tegenovergesteld. Denk aan de aardas als een scheve tol.
Een aphelium is het punt waar de aarde het verst van de zon is. Het perihelium is het punt waar de aarde het dichtst bij de zon is. Hierdoor zijn de winters op het noordelijk halfrond iets warmer en de zomers iets koeler dan op het zuidelijk halfrond.
De langste dag, op 21 juni, luidt het begin van de zomer in en wordt de zomerzonnewende genoemd. Dan hebben we ongeveer 16,5 uur zonlicht. Goed nieuws voor degenen die last hebben van de winterdip: met de winterzonnewende achter de rug worden de nachten vanaf nu korter. Het noordelijk halfrond krijgt langere dagen, terwijl het zuidelijk halfrond zich voorbereidt op kortere dagen na de langste dag in december.
Redacteur: Jaron Garitte