Vulkanische uitbarsting treft Reykjanes-schiereiland in Ijsland.
In het zuidwesten van IJsland, op het schiereiland Reykjanes, is na weken van sluimeren gisteravond toch een grote vulkanische uitbarsting ontstaan nabij de stad Grindavik.
Het IJslands Meteorologisch Instituut(IMO) detecteerde magma dicht vonder het aardoppervlak. Magma bevindt zich onder het aardoppervlak en heeft een temperatuur tussen 650 en 1200 graden. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt, wordt het gesmolten gesteente geen magma meer genoemd maar lava.
Grindavik is een stadje op het schiereiland Reykjanes en telt ruim 4000 inwoners. Daardoor riep de overheid de noodtoestand uit en werden de 4000 inwoners vorige maand uit voorzorg geëvacueerd.
De uitbarsting begon rond 23.17 uur Belgische tijd, waarbij gloeiende lava metershoog de lucht in werd geschoten. De vulkanische activiteit wordt veroorzaakt door een scheur van 4 kilometer ten noordoosten van het stadje Grindavik, waaruit lava met een snelheid van 100 tot 200 kubieke meter per seconde stroomt. Dit is veel meer dan bij eerdere uitbarstingen in het gebied.
Er is een afsluiting van het gebied en een code rood geldt voor het luchtverkeer. Hoewel de lavastroom voorlopig Grindavik niet lijkt te bedreigen, blijft het gebied alert. Toeristische attracties, zoals de Blue Lagoon, werden eerder gesloten, en de luchthavens ervaren slechts kleine vertragingen.
De intensiteit van de uitbarsting neemt af, wat duidt op een “staat van evenwicht”. Dit fenomeen is eerder waargenomen bij eerdere uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes.
IJsland is een van de meest geologisch actieve regio’s ter wereld, met ongeveer 30 actieve vulkanische plaatsen. Het gebied rond Reykjanes wordt niet gekenmerkt door grote vulkanen, maar het is een gebied met veel breuklijnen waarlangs magma naar boven kan komen.
Hoewel de duur van deze vulkanische activiteit en mogelijke
verdere uitbarstingen onzeker blijven, blijven de autoriteiten de situatie nauwlettend volgen.
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)