Grote Intelsat-communicatiesatelliet valt onverwacht uiteen.
Afgelopen zaterdag is de communicatiesatelliet Intelsat 33E in de ruimte uiteengevallen. Deze satelliet, die sinds 2016 in een baan om de aarde cirkelde, viel uiteen in minstens 20 brokstukken. Intelsat, het bedrijf dat eigenaar is van de satelliet, is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het incident.
Intelsat beheert 52 grote communicatiesatellieten, en de 33E was een belangrijke schakel voor telefoon- en dataverkeer van bedrijven. Hoewel er weinig hoop is dat de satelliet nog hersteld kan worden, wordt het verkeer inmiddels omgeleid via andere satellieten.
De Intelsat 33E zou normaal gesproken 15 jaar meegaan, maar viel na slechts 8 jaar uit. De satelliet werd in augustus 2016 gelanceerd en begon officieel in januari 2017 met zijn operaties. Al bij de lancering waren er problemen, waardoor de ingebruikname vertraagd werd. In augustus 2017 ontdekte men dat de satelliet meer brandstof verbruikte dan verwacht, wat leidde tot de voorspelling dat de levensduur zou verkorten tot ongeveer 11 à 12 jaar. Toch is de satelliet na slechts 8 jaar al uitgevallen.
Onderzoekers van de KU Leuven vermoeden dat een botsing met een klein object, zoals een meteoor of brokstuk van een ander ruimtetuig, de oorzaak zou kunnen zijn. Dit zal verder onderzocht worden.
De grootste zorg is nu de impact van de 20 brokstukken die in de ruimte zweven. Deze kunnen mogelijk een kettingreactie veroorzaken, waardoor andere satellieten in gevaar komen.
Redacteur: Sam Verstraete