Politieke chaos in Zuid-Korea.
De politieke situatie in Zuid-Korea is op scherp gezet nadat president Yoon Suk-yeol gisteren onverwacht de krijgswet afkondigde. Dit betekent dat het leger tijdelijk het bestuur overneemt. Kort na zijn televisietoespraak sloten militaire eenheden het parlementsgebouw af, ondersteund door helikopters. Toen soldaten probeerden het gebouw binnen te dringen, blokkeerden parlementsmedewerkers de toegang. In een stemming verwierp een parlementaire meerderheid de krijgswet, waarna de militairen zich terugtrokken en Yoon de maatregel introk.
Yoon rechtvaardigde zijn actie als een poging om de democratie te beschermen tegen Noord-Koreaanse invloeden en vermeende communistische groeperingen. De president staat onder zware druk. Sinds de parlementsverkiezingen in april heeft zijn partij geen meerderheid meer, waardoor zijn regering wordt beperkt door de oppositie. Oppositiepartijen beschuldigen hem nu van ongeschiktheid en willen hem afzetten. Vrijdag zal mogelijk al een stemming over een afzettingsprocedure plaatsvinden.
Ook binnen Yoons eigen partij heerst onrust. Intussen heeft de belangrijkste vakbond in het land opgeroepen tot een algemene staking tot Yoon geen president meer is.
Deze gebeurtenissen herinneren velen aan de tijd van militaire dictaturen in Zuid-Korea. Tot 1980 was het leger de baas, totdat massale straatprotesten, waarbij tussen de 200 en 600 doden vielen, de eerste stappen richting democratie in gang zette. Sinds 1987 is Zuid-Korea officieel een democratie.
De komende dagen zullen beslissend zijn voor de politieke toekomst van president Yoon en de stabiliteit van het land.