CERN stopt samenwerking met Rusland en Zweden schrapt windmolenproject om veiligheidsredenen.
De Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) heeft aangekondigd eind november te stoppen met de samenwerking met Russische wetenschappers. Bij CERN werken in totaal 17.000 wetenschappers, waaronder zo’n 500 Russische onderzoekers. Door de beslissing moeten zij het onderzoekscentrum verlaten. De samenwerkingsovereenkomst met Rusland liep oorspronkelijk tot eind november 2024, maar al in 2022 had CERN aangegeven dat deze niet verlengd zou worden als de oorlog in Oekraïne voortduurde.
De maatregel heeft voor sommige Russische wetenschappers vergaande gevolgen. Veel van hen wonen al tientallen jaren in Europa, zijn tegen de oorlog, en hebben zich volledig gevestigd in hun gastlanden. Toch moeten zij nu naar Rusland terugkeren, omdat het einde van de samenwerking betekent dat hun verblijfsvergunningen niet worden verlengd.
In ander nieuws rond Rusland heeft Zweden besloten een groot project voor een windmolenpark in de Oostzee te schrappen. Het project omvatte de bouw van 13 windparken, maar men is bezorgd dat de windmolens radarapparatuur zouden kunnen verstoren. Mocht Rusland een aanval uitvoeren, dan zou Zweden mogelijk te laat kunnen reageren. Bovendien zouden de windparken onder water voor complicaties kunnen zorgen, wat een veiligheidsrisico kan vormen voor Zweedse onderzeeërs.
De veiligheidszorgen zijn voor Zweden aanleiding geweest om zich in maart 2023 bij de NAVO aan te sluiten, om zo beter voorbereid te zijn op mogelijke dreigingen.