Hitte en droogte veroorzaken bosbranden in Griekenland en Turkije
Turkije en Griekenland kampen momenteel met ernstige bosbranden. Hoewel bosbranden in deze regio regelmatig voorkomen, zijn ze dit jaar vijf keer zo hevig als vorig jaar. De situatie is extreem, met vuur dat zich snel verspreidt en veel meer schade aanricht dan in voorgaande jaren. Dit jaar was de winter in deze gebieden niet koud, en de afgelopen weken zijn de temperaturen vaak boven de 40 graden gestegen, wat heeft geleid tot veel bosbranden.
In juni alleen al zijn er 430 bosbranden geregistreerd in Turkije, waarbij 3733 hectare grond is beschadigd. Nog niet alle branden zijn geblust en de bestrijding is nog steeds gaande. Hoewel de bosbranden zich momenteel voornamelijk voordoen in landbouwgebieden en geen toeristische gebieden of steden bedreigen, zijn er al 11 doden en 44 gewonden gevallen.
De Turkse overheid heeft besloten de beschadigde gebieden opnieuw te beplanten met pijnbomen. Dit besluit stuit echter op veel kritiek, omdat pijnbomen snel groeien maar zeer brandbaar zijn.
In Griekenland woeden eveneens veel bosbranden. Afgelopen zaterdag brak er brand uit nabij Athene en op het eiland Serifos. Zondag waren er op meerdere plaatsen in Griekenland branden. De combinatie van extreme droogte en sterke winden zorgt voor een snelle verspreiding van de vlammen. Tot nu toe is er in Griekenland één dode gevallen.
Op de eilanden Kos en Chios moesten gisteren mensen geëvacueerd worden voor hun veiligheid. Toeristen zijn opgedragen in hun hotels te blijven.
Er is grote bezorgdheid over de rest van de zomer. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de Grieken opgeroepen zich voor te bereiden op mogelijke escalaties van de branden.
Klimaatwetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel waarschuwt dat de komende jaren waarschijnlijk nog ernstiger zullen zijn. Hij voorspelt dat de regio rond de Middellandse Zee te maken zal krijgen met steeds drogere winters en hetere zomers, wat leidt tot extreem droge gronden en een verhoogd risico op bosbranden. Wind kan het vuur snel verspreiden. Europa biedt nu veel hulp bij natuurrampen, maar de vraag is hoe dit in de toekomst zal verlopen met toenemende frequentie en intensiteit van dergelijke rampen.
Redacteur: Sam Verstraete