Afgelopen weekend vonden er in België protestacties plaats door boeren. De acties begonnen op zaterdag in Wallonië, waarbij verschillende grote wegen en rotondes werden geblokkeerd, waardoor het verkeer slechts mondjesmaat kon passeren. Ook in Vlaanderen vonden enkele acties plaats, zoals in Sint-Truiden en Turnhout. Vandaag werd in Halle de Brusselse buitenring afgesloten. De Boerenbond plant morgen acties in de provincie Antwerpen en kondigt aan ook andere acties in verschillende provincies te organiseren.
In Wallonië voerden boeren afgelopen weekend veel acties uit met als doel om aan de Waalse, federale en Europese beleidsmakers te laten weten dat het zo niet verder kan. Ze stellen dat de Europese milieuregels te streng zijn en dat de investeringen voor klimaat en milieu hoog zijn. In Vlaanderen werd deze week het nieuwe stikstofakkoord goedgekeurd in het Vlaams Parlement, wat tot grote woede leidde onder de boeren. Ze klagen ook over het feit dat de verkoopprijzen niet stijgen, waardoor ze het gevoel hebben te weinig te verdienen.
Europa streeft naar een nieuwe vorm van landbouw, die meer duurzaam is en rekening houdt met het klimaat. Luchtvervuiling en klimaatverandering zijn belangrijke redenen voor deze verandering. Europese boeren geven aan wel te willen overstappen naar een ‘groenere’ landbouw, maar willen daarbij geen verlies lijden. Ze vragen om voldoende steun van Europa en België, zowel in Wallonië als Vlaanderen. Een voorbeeld dat ze aanhalen, is dat boeren nu verplicht zijn om een tijdschema te volgen, bijvoorbeeld wanneer ze moeten zaaien of oogsten. Soms moeten ze een weide ongebruikt laten om de grond te herstellen, maar dit betekent geen opbrengst. Ze vragen daarvoor steun. Een ander voorbeeld van de uitdagingen waarmee Europese boeren worden geconfronteerd, is het recente akkoord van Europa om meer voedsel uit Oekraïne te importeren. Dit heeft tot onvrede geleid onder boeren in Europa. Bovendien is Europa momenteel bezig met onderhandelingen met Latijns-Amerika (Argentinië) voor vrijhandel. Dit baart Europese boeren zorgen, vooral omdat Argentijnse koeien als goedkoper worden beschouwd. Dit zou kunnen betekenen dat er meer Argentijnse koeien naar Europa geëxporteerd zullen worden, wat de concurrentiepositie van lokale boeren verder onder druk zet.
Er is ook het gebrek aan interesse van jonge boeren. Met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar heeft slechts 1 op de 5 boeren een opvolger, wat de toekomst onzeker maakt.
Het boerenprotest is niet beperkt tot België; ook in Frankrijk, Duitsland, Polen en Roemenië uiten landbouwers hun onvrede.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )