Inruilen van beschadigde eurobiljetten.
Wat te doen met gescheurde, besmeurde of beschadigde eurobiljetten? Deze kunnen worden ingewisseld bij geldautomaten, bankkantoren of de Nationale Bank van België. Voor inruil moet het biljet minstens 51% intact zijn.
Bij eurobiljetten staat veiligheid en controle centraal. Elk biljet bevat 40 tot 50 geheime veiligheidskenmerken. Indien de biljetten voldoende van deze kenmerken behouden na controle door speciale machines, kunnen ze ingewisseld worden voor nieuwe biljetten.
Voor het inwisselen kun je terecht bij je eigen bank of bij de Nationale Bank. Bankautomaten accepteren vaak licht beschadigde biljetten; indien dit niet mogelijk is, is het raadzaam naar een bankkantoor te gaan. Doorgaans is de omruiling gratis, maar sommige banken kunnen bijkomende kosten in rekening brengen.
Wat betreft betalingen met beschadigde biljetten bij winkeliers: als je betaalt met een licht beschadigd biljet, mogen winkeliers deze niet zomaar weigeren. Echter, winkeliers kunnen weigeren als ze vermoeden dat het biljet vals is of als de waarde ervan niet in verhouding staat tot het aankoopbedrag (bijvoorbeeld bij een brood van 3 euro betaald met een biljet van 200 of 500 euro). Ook kunnen winkeliers grote biljetten weigeren als dit zou leiden tot onvoldoende wisselgeld. Betalingen boven 3.000 euro, cashbetalingen met meer dan 50 muntstukken en het weigeren van cash door een winkelier vanwege onveiligheid door te veel contant geld in de kassa zijn eveneens mogelijk.