Vrijgesproken na ontdekking van autobrouwerijsyndroom: Lichaam produceert zelf alcohol.
Een 40-jarige man heeft drie keer een alcoholcontrole ondergaan en bleek alle drie de keren onder invloed, terwijl hij beweerde geen alcohol te hebben gedronken. De eerste keer was in 2019, gevolgd door nog twee incidenten in 2022.
Hij liet zichzelf onderzoeken bij de dokter en kon bewijzen dat hij lijdt aan het ‘autobrouwerijsyndroom’, een medische aandoening waarbij het lichaam zelf alcohol produceert. Twee afzonderlijke dokters hebben deze diagnose bevestigd, en het resultaat is voorgelegd aan de politierechter in Brugge. De man is vrijgesproken, aangezien de rechter oordeelde dat hij niet op de hoogte kon zijn van zijn medische probleem. Echter, de man wordt aangespoord om naar oplossingen te zoeken, zoals speciale voeding of een alcoholslot op zijn auto, omdat hij nu op de hoogte is van zijn aandoening. Bij een volgende controle zal hij anders wel een boete riskeren.
Het fenomeen waarbij het lichaam zelf alcohol produceert wordt veroorzaakt door het consumeren van suiker, aldus toxicoloog Jan Tytgat. Bij de meeste mensen leidt dit slechts tot een zeer kleine hoeveelheid alcohol in het lichaam, typisch 0,003 promille. Mensen met diabetes of levercirrose kunnen hogere waarden hebben, maar deze blijven doorgaans onder de wettelijke limiet. De situatie van deze man is echter uitzonderlijk. De politierechtbank heeft in haar 30-jarige geschiedenis nog nooit zoiets meegemaakt.
Het proces van testen om dit syndroom vast te stellen omvat een alcoholcontrole, gevolgd door het consumeren van suiker door de persoon in kwestie. Na een wachttijd van 1 tot 2 uur wordt gecontroleerd of er alcohol in het lichaam aanwezig is. Als de aandoening aanwezig is, zal het lichaam automatisch suiker omzetten in alcohol.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )