Australië stelt leeftijdsgrens voor sociale media: minimum leeftijd 14-16 jaar
Australië werkt aan een wetsontwerp dat een minimumleeftijd van 14 tot 16 jaar zal invoeren voor het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook, Instagram en TikTok. Het doel is om de wet nog dit jaar actief te laten worden, afhankelijk van hoe snel er een betrouwbare leeftijdscontrole kan worden geïmplementeerd.
De Australische premier, Anthony Albanese, noemt sociale media een “plaag” voor jongeren en ziet de nieuwe wet als een belangrijke stap om hen te beschermen. Volgens de premier moeten kinderen hun tijd vaker besteden aan fysieke activiteiten zoals sport en sociale interacties in het echte leven. Albanese zegt dat de kinderen echte ervaringen moeten opdoen, samen met andere echte mensen. De premier benadrukt dat er voldoende bewijs is dat sociale media schadelijk kunnen zijn voor de samenleving en de mentale gezondheid van jongeren.
De voorgestelde wet komt niet uit het niets: een eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het parlement, onderzocht de effecten van sociale media op tieners en hun geestelijke gezondheid. Albanese zelf geeft de voorkeur aan een minimumleeftijd van 16 jaar.
Als de wet wordt goedgekeurd, zou Australië een van de eerste landen ter wereld zijn dat een leeftijdsbeperking invoert voor sociale media. Eerdere pogingen van de Europese Unie om een soortgelijke maatregel door te voeren mislukten door kritiek en klachten.
Ook in Australië is er kritiek op het wetsvoorstel. Een professor in digitale media waarschuwt dat de nieuwe regels te overhaast worden ingevoerd en wijst erop dat de digitale wereld niet per definitie slecht is voor jongeren. Volgens de professor moeten jongeren ook de kans krijgen om op een gezonde en zinvolle manier deel te nemen aan het online leven.
Meer dan 4 op de 5 van de 26 miljoen Australiërs gebruikt sociale media, aldus cijfers van de overheid. Australië heeft daarom een van de meest online bevolkingen ter wereld.
Het wetsvoorstel en de bijbehorende onderzoeken worden met spanning gevolgd, zowel binnen Australië als internationaal, om te zien of de maatregelen effectief zullen zijn in het beschermen van jongeren en het bevorderen van hun welzijn.
Redacteur: Sam Verstraete