Australisch plan tegen migratie: helft minder migranten en strengere taaltesten voor buitenlandse studenten.
In 2023 zouden 510.000 meer immigranten zijn aangekomen dan emigranten het land verlieten. Dat is een recordaantal. De Australische overheid van premier Anthony Albanese wil de migratiecijfers sterk naar beneden trekken. “Het huidige migratiesysteem is kapot: het levert niets op voor werknemers, voor bedrijven of voor de Australiërs”, staat in de beleidsnota van de regering te lezen.
Daarom komt de overheid met een nieuw tienjarenplan op de proppen. Binnen twee jaar wil Australië het aantal migranten halveren, tot maximaal 250.000 mensen. Verschillende beleidsmaatregelen moeten de migratiecijfers drastisch doen dalen.
Een van die maatregelen is een nieuw visumsysteem, gebaseerd op de opleiding en vaardigheden van de immigrant. Zo dient het “specialistenvisum” voor hoogopgeleide immigranten, die in de energie- en technologiesector kunnen werken. Het “essentievisum” dient dan weer voor arbeidskrachten die kunnen worden ingezet in sectoren met een arbeidstekort. Het nieuwe systeem zou binnen 10 jaar zo’n 2 miljard euro opbrengen.
Ook voor studenten die in Australië school willen volgen, zal de overheid nieuwe regels opleggen. Op die manier wil Australië “de lat hoger leggen” en “vermijden dat iets tijdelijks uitloopt op een permanent verblijf”. Internationale studenten en afgestudeerden zouden namelijk de grootste groep van permanent tijdelijke migranten uitmaken.
Toekomstige studenten zullen vooral moeten tonen dat ze de Engelse taal voldoende beheersen.
Australië staat bekend als een land dat strenge migratiewetten hanteert. Op die manier wil de Australische regering illegale migratie naar het land ontmoedigen. De Australische wetgeving verplicht onder meer dat “alle niet-staatsburgers die zich zonder geldig visum in Australië bevinden in detentie worden geplaatst”.
Editor: Sam Verstraete (VGT nieuws)