Arbeidsmarktcijfers in Vlaanderen: opvallende veranderingen en regionale verschillen.
Sinds 2018 is het aantal werkenden in alle Vlaamse provincies gestegen, met uitzondering van Vlaams-Brabant.
In Vlaams-Brabant is de situatie bijzonder opvallend. Vijf jaar geleden behoorde de provincie tot de besten, maar nu staat Vlaams-Brabant achteraan in Vlaanderen met een werkgelegenheidspercentage van 78%. Samen met Luxemburg is Vlaams-Brabant een van de weinige provincies in België waar het aantal werkenden is gestegen; in de rest van België is dit percentage gedaald.
West-Vlaanderen heeft momenteel de hoogste werkzaamheidsgraad van alle provincies. Dit was zes jaar geleden ook het geval. Hoewel Oost-Vlaanderen de provincie enkele keren heeft ingehaald, staat West-Vlaanderen nu opnieuw aan de top. In West-Vlaanderen is het percentage werkenden 82%, terwijl Oost-Vlaanderen op 81,9% zit. Opvallend is dat in Oost-Vlaanderen veel mensen een hoog opleidingsniveau hebben, terwijl dit in West-Vlaanderen minder het geval is.
Limburg doet het eveneens goed met 78,3% werkenden. Voorheen was Limburg een van de zwakkere provincies, meestal ongeveer 10% achter de beste provincie. Nu is het verschil nog maar 3-4%. Limburg heeft de grootste vooruitgang geboekt sinds 2018.
Antwerpen blijft stabiel met een werkgelegenheidspercentage van 78,5%. Het is echter opmerkelijk dat het opleidingsniveau in de provincie is gestegen.
In Wallonië zijn de cijfers aanzienlijk zwakker. Alle Vlaamse provincies presteren beter dan de Waalse provincies, wat ook in 2018 het geval was. Vooral Henegouwen heeft het moeilijk, met drie keer zoveel werklozen als Oost-Vlaanderen.
Op Europees niveau ligt de gemiddelde werkgelegenheid bij 77,4% voor de leeftijdsgroep van 25 tot 64 jaar. Dit betekent dat Vlaanderen goed presteert in vergelijking met andere EU-landen.
Redacteur: Sam Verstraete