Geen akkoord in acht gemeenten: wat nu?
De verkiezingen voor de gemeenten zijn al een tijd geleden geweest, maar in Vlaanderen zijn er nog acht gemeenten zonder bestuursploeg. Normaal gesproken zouden volgende week maandag de burgemeesters en schepenen aan hun opvolgers worden doorgegeven. Dit betekent dat het voor deze acht gemeenten een belangrijke en haastige week wordt. In veel gemeenten is er al een akkoord bereikt, maar in enkele, zoals Izegem, wordt het echt moeilijk.
Wat gebeurt er als er volgende week geen akkoord is? Een uitstel is onmogelijk. Als er geen akkoord is, volgt er een geheime stemming in de gemeenteraad. Elke partij kan voor elke functie in de bestuursploeg (bijvoorbeeld schepen van Financiën of schepen van Mobiliteit) een kandidaat voorstellen. Daarna stemmen alle gemeenteraadsleden in het geheim. De kandidaat met de meeste stemmen krijgt de functie.
De burgemeester wordt automatisch de grootste stemmentrekker van de grootste partij.
In theorie kan elke partij één schepen hebben, maar het is ook mogelijk dat enkele partijen intern samenwerken om stemmen te bundelen.
De acht gemeenten die nog geen bestuursploeg hebben, zijn Antwerpen, Willebroek, Malle, Brecht, Boom, Izegem, Blankenberge en Diksmuide.
De situatie in Antwerpen is echter anders. Borsbeek zal officieel bij Antwerpen worden gevoegd, wat betekent dat de vergadering pas in januari plaatsvindt, waardoor er meer tijd is.
In Brussel zijn er ook nog twee gemeenten zonder akkoord: Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek. De regels in Brussel zijn echter anders dan die in Vlaanderen.