Hoe(lang) kan je vlees, vis en groenten bewaren in de diepvriezer?
Veel mensen denken dat voedsel in de diepvries nooit kan bederven. Helaas, dat is niet waar; het kan zeker bederven. Daarom is het belangrijk om het op de juiste manier in te vriezen, te bewaren en ook op de juiste manier te ontdooien.
Jennifer Cnops, voedingswetenschapper, wil graag het grootste misverstand over diepvriesvoeding uit de wereld helpen. Diepvriesvoeding wordt vaak geassocieerd met verminderde voedingswaarde, wat zou betekenen dat het minder gezond is. Dit is echter niet waar. Wanneer je voeding invriest, stopt de groei van bacteriën en blijven bepaalde vitaminen en mineralen behouden. Terwijl vitaminen en mineralen op de versafdeling van de supermarkt achteruit gaan, blijven ze behouden in diepvriesvoeding. Dit betekent dat diepvriesvoeding niet per se minderwaardig is.
Ze wil ook graag het grootste misverstand over diepvriesvoeding Mensen maken vaak fouten bij het invriezen van voeding, dus hier zijn 3 belangrijke tips:
- Invriezen en ontdooien moeten zo snel mogelijk gebeuren.
- Een extreme temperatuur is het veiligst, dus het is het beste om heel koud in te vriezen.
- Drie maanden is de maximale bewaartijd in de diepvries, daarna dalen kwaliteit en voedingswaarde. Wanneer eten bevriest, blijven enkele bacteriën groeien.
Ze deelt enkele waardevolle tips over hoe je op een goede manier kunt invriezen en ontdooien.
Tips over invriezen:
- Als je overschot aan eten in de diepvries wilt bewaren, kook het dan eerst goed door en koel het zo snel mogelijk af.
- Bewaar eten in de juiste formaat doos, met als doel het slechts één keer op te warmen en op te eten. Niet opnieuw invriezen.
- Als je iets kookt, koel het dan snel af, bijvoorbeeld door het in ijskoud water te plaatsen. Dit is beter dan het gewoon te laten afkoelen. Grote warme porties kunnen de diepvries te snel opwarmen, dus vermijd dit.
- Label de doosjes met de datum en leg vooraan wat het minst lang bewaard kan worden.
Tips over ontdooien:
- Verwarm diepvriesvoeding het best tot 75 graden Celsius. Als het eten voor een peuter is, maak het dan eerst heet en laat het daarna afkoelen. Anders kunnen bacteriën snel groeien.
- Het is het beste om voedsel uit de diepvries in de koelkast te laten ontdooien (24 uur). Als dit niet in de koelkast gebeurt, zal het oppervlak snel ontdooien, maar de binnenkant niet. Bacteriën kunnen dan snel groeien op het oppervlak.
- Ontdooien in de magnetron op de ontdooistand is ook een optie.
- Ontdooien in water is ook mogelijk, maar gebruik bij voorkeur koud water.
Enkele leuke weetjes:
- Fruit zoals bananen, rode bessen, frambozen en avocado’s zijn eenvoudig in de diepvries te bewaren, net als bepaalde groenten zoals ui, knoflook, spinazie, spruitjes, wortelen, broccoli en erwten. Echter, producten met veel water, zoals watermeloen, rauwe tomaat en sla, zijn minder geschikt voor de diepvries.