Schokgolf van ‘Godvergeten’: Diepgravende onthullingen en strijd voor rechtvaardigheid.
De VRT-documentaire “Godvergeten” over seksueel misbruik in de kerk heeft gedurende vier weken slachtoffers van seksueel misbruik hun verhaal laten doen, en dit heeft diepe emoties en discussies losgemaakt in Vlaanderen.
Priester Rik Devillé, een centrale figuur in de VRT CANVAS-documentaire “Godvergeten”, heeft al tientallen jaren zijn inzet getoond voor de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Zijn betrokkenheid begon in de jaren ’90 toen hij zich kritisch uitliet over de kerk in zijn boek “De laatste dictatuur”. Dit leidde tot slachtoffers van seksueel misbruik die hun verhalen met hem deelden, waardoor zijn kelder zich vulde met mappen vol schrijnende getuigenissen.
De impact van de documentaire “Godvergeten” in Vlaanderen is enorm geweest. Gedurende vier weken deelden slachtoffers openlijk hun ervaringen met seksueel misbruik binnen de kerk. Devillé is verontwaardigd over de reactie van de kerk, die hij als onmenselijk beschouwt. Hij bekritiseert de benadering van de kerk, zoals het oprichten van meldpunten en opvangpunten, als te juridisch en niet voldoende menselijk.
Hij benadrukt dat financiële schadevergoedingen niet toereikend zijn voor echte erkenning en genezing van slachtoffers. Devillé pleit voor een meer empathische benadering van de kerk, waar slachtoffers de beste psychologische ondersteuning moeten krijgen, waarbij de kerk de kosten draagt. Hij roept op tot een diepgaand onderzoek door middel van een parlementaire onderzoekscommissie om het probleem op een grondige en gepaste manier aan te pakken.
Hoewel de documentaire “Godvergeten” veel teweeg heeft gebracht in Vlaanderen en slachtoffers zich gesteund voelen door de golf van ongeloof in de samenleving, benadrukt Devillé dat het nog afwachten is of er na deze onthullingen werkelijke fundamentele veranderingen zullen plaatsvinden. Hij dringt aan op een grondig en serieus onderzoek om een blijvende impact te hebben en rechtvaardigheid te brengen aan de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk.
Ondanks de veelheid aan getuigenissen die we te zien kregen in “Godvergeten”, maken die getuigen volgens Rik Devillé nog altijd maar 1% uit van het totale aantal slachtoffers.
Als je door dit verhaal geraakt wordt, kun je altijd contact opnemen met de juiste psychologische ondersteuning voor slachtoffers of praten met je vertrouwenspersonen (familie, vrienden of anderen).
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)
Nieuwsanker: Diane Boonen