Wereld Alzheimer Dag: vijf vragen en vijf antwoorden over de ziekte van Alzheimer
en dementie.
Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. De dag wordt jaarlijks op 21 september gevierd.
Tijdens Wereld Alzheimer Dag wordt extra aandacht gevraagd voor dementie en de ziekte van Alzheimer. Hier volgen vijf vragen en antwoorden over deze ziekte:
1. Wat is het verschil tussen Alzheimer en dementie?
Dementie is een algemene term die wordt gebruikt om een verzameling symptomen te beschrijven die verband houden met een afname van cognitieve functies (zoals denken, herinneren en redeneren) die het dagelijks functioneren beïnvloeden. Het is geen specifieke ziekte, maar eerder een syndroom veroorzaakt door verschillende onderliggende oorzaken. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie.
De meest voorkomende vormen van dementie zijn:
– Vasculaire dementie
– Frontotemporale dementie
– Lewy body-dementie
– Alzheimer
Alzheimer is een vorm van dementie, vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater. Het is de meest voorkomende vorm van dementie; ongeveer 65% van alle gevallen van dementie is Alzheimer. Bij Alzheimer hopen bepaalde eiwitten zich op in de zenuwcellen van de hersenen, waardoor deze minder goed functioneren. Het zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het overbrengen van informatie naar andere zenuwcellen, maar ook naar spiercellen en kliercellen.
2. Kan men te weten komen of men Alzheimer zal krijgen?
Het is moeilijk te voorspellen of iemand later Alzheimer zal krijgen, omdat de ziekte meestal niet erfelijk is. Leeftijd is de grootste risicofactor voor Alzheimer en dementie, meestal na de leeftijd van 65 jaar.
3. Is Alzheimer te genezen?
Op dit moment is er geen genezing voor Alzheimer. Huidige geneesmiddelen kunnen de achteruitgang vertragen, vooral in de beginfase. Een vroege diagnose is essentieel voor het effect van deze medicijnen.
4. Kan men Alzheimer voorkomen?
Hoewel er nog geen geneesmiddel is, kan een gezonde levensstijl het uitstellen of vertragen. Gezond eten, regelmatige lichaamsbeweging, mentale oefening en sociaal contact kunnen helpen. Het vermijden van risicofactoren zoals roken en een hoge bloeddruk is ook belangrijk.
5. Hoe moet men omgaan met een Alzheimerpatiënt?
Voor familie en vrienden is het belangrijk geduldig en begripvol te zijn. Het gebruik van visuele hulpmiddelen en lichamelijk contact is nuttig. Het beschermen van de patiënt tegen gevaren, zoals ronddwalen, is ook essentieel. Goede mantelzorg en een sterke band met de directe omgeving zijn van groot belang, bijvoorbeeld met familie en vrienden.
Tijdens Wereld Alzheimer Dag wordt bewustwording gecreëerd over dementie en de inspanningen om deze ziekte te begrijpen en te behandelen.
Editor: Jaron Garitte (VGT nieuws)