Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt over toekomstplannen voor de EU
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft haar jaarlijkse “State of the Union” toespraak gehouden in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze benadrukte het belang van het komende jaar, met minder dan 300 dagen tot de Europese verkiezingen in juni. Hoewel er weinig nieuw beleid werd aangekondigd, noemde ze de EU dicht bij een “historisch” migratiepact en wil ze soortgelijke akkoorden sluiten met andere landen, zoals Maghreb-landen en landen uit het Midden-Oosten.
Von der Leyen maakte ook bekend dat de EU een onderzoek opent naar Chinese elektrische auto’s vanwege vermeende prijsverstoring door overheidssubsidies. Ze wil voorkomen dat goedkope Chinese auto’s de Europese markt overspoelen. De toespraak behandelde ook de voortgang van de Europese Green Deal en benadrukte het belang van dialoog met China.
Verder sprak Von der Leyen over uitbreiding van de EU met landen zoals Oekraïne en de Westelijke Balkanlanden. Ze benadrukte dat een uitbreiding gepaard moet gaan met hervormingen, waaronder het opheffen van het vetorecht van EU-landen. Ten slotte kondigde ze aan dat er in 2024 een Europese top met sociale partners zal plaatsvinden in Brussel tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU.
De toespraak werd met gemengde reacties ontvangen, waarbij sommige Europarlementariërs kritiek uitten op het gebrek aan aandacht voor prijsstijgingen en andere zaken, terwijl anderen vraagtekens plaatsten bij de uitbreidingsplannen van de EU.
Verzet tegen verplichte seksuele opvoeding in Franstalig onderwijs
Tegenstand tegen de verplichte seksuele opvoeding in het Franstalig onderwijs in België komt voornamelijk uit “streng religieuze hoeken”. Het nieuwe “Evras”-decreet maakt seksuele opvoeding verplicht in het Franstalige onderwijs, waarbij leerlingen gedurende hun schoolloopbaan vier uur verplichte lessen seksuele opvoeding krijgen. Het verzet tegen dit decreet heeft geleid tot hevige protesten en zelfs brandstichting in enkele scholen. Er is een fake news-campagne gestart waarbij valse beweringen worden verspreid over de inhoud van de lessen, wat heeft geleid tot paniek onder ouders.
Organisaties die seksuele en relationele vorming aanbieden, benadrukken het belang van juiste informatie over relaties, gevoelens en seks voor jongeren. Ze merken dat sommige jongeren niet gewend zijn om over deze onderwerpen te praten vanwege hun geloof of cultuur, wat leidt tot veel vragen wanneer ze wel in gesprek gaan. Het decreet heeft als doel om jongeren te voorzien van betrouwbare informatie over seksuele opvoeding op een leeftijdsgerichte manier.
In het Nederlandstalig onderwijs in België is seksuele opvoeding al langer opgenomen, en richtlijnen voor welke informatie geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen worden vastgesteld door Sensoa. Ouders zijn echter niet altijd op de hoogte van de exacte inhoud van deze richtlijnen. Ondanks het verzet zijn wetgevers in het Franstalig onderwijs niet van plan om toe te geven aan het protest, omdat zij geloven dat scholen de juiste plek zijn om betrouwbare informatie over seksuele opvoeding te verstrekken aan jongeren.
Armoede in Vlaanderen: Stagnatie en groeiende kloof
Het aantal mensen dat in Vlaanderen onder de armoedegrens leeft, is in 2022 min of meer gelijk gebleven, maar mensen die in armoede leven krijgen het steeds moeilijker. Volgens de nieuwe armoedebarometer van Decenniumdoelen, een platform van armoedeorganisaties, blijft de armoede in Vlaanderen grotendeels onveranderd, met iets meer dan een half miljoen Vlamingen (7,7 procent van de bevolking) onder de armoedegrens.
Echter, het mediaaninkomen voor mensen onder de armoededrempel is nu 18,5 procent lager dan de armoedegrens, wat aangeeft dat de kloof tussen hen en de middenklasse groter wordt. Verschillende factoren dragen bij aan deze situatie, waaronder de oorlog in Oekraïne die een energiecrisis veroorzaakte, sterke inflatie van goederen en diensten, en economische onzekerheid. Dit maakt het voor mensen in armoede nog moeilijker, waarbij velen hulp zoeken bij voedselbanken en OCMW’s vanwege stijgende energieprijzen en schulden.
Een opmerkelijke ontwikkeling is dat nu ook werkende tweeverdieners in de armoedestatistieken verschijnen. Koppels waar beide partners een inkomen hebben, worden soms geconfronteerd met armoede en schulden. Daarnaast is er een toename van alleenstaande moeders met kinderen en gezinnen met kinderen onder de daklozen.
Decenniumdoelen waardeert enkele stappen van de regering, zoals het aanbieden van sociaal energietarief en het verhogen van minimumuitkeringen, maar benadrukt dat er nog veel werk te doen is. Ze pleiten voor meer sociale huisvesting en een beleid dat niet stigmatiseert en mensen in armoede beter ondersteunt, bijvoorbeeld door herverdeling van kindergeld in overweging te nemen.
Man doodgeschoten in Anderlecht: Politieonderzoek loopt
Afgelopen nacht heeft er in Anderlecht een dodelijke schietpartij plaatsgevonden waarbij een man om het leven is gekomen. Het slachtoffer overleed ter plekke. Kort na het incident werd een uitgebrande auto aangetroffen in Sint-Jans-Molenbeek, maar van de daders ontbreekt elk spoor. Het incident vond plaats in de Wayezstraat in het centrum van Anderlecht, waar het slachtoffer door een auto met vier inzittenden werd klemgereden en vervolgens werd neergeschoten. Politiewoordvoerster Sarah Frederickx bevestigde het voorval en meldde dat de technische recherche van de federale politie ter plaatse is gekomen om onderzoek te doen naar de zaak. De federale gerechtelijke politie voert het verdere onderzoek uit.
Editor: Jaron Garitte
Nieuwsanker: Diane Boonen