Vlaamse leerlingen scoren slechter op TIMSS.
Het TIMSS-onderzoek is een internationaal onderzoek dat onderzoekt hoe goed Vlaamse leerlingen in het vierde leerjaar presteren in wiskunde en wetenschappen. Vergeleken met vier jaar geleden is er een achteruitgang te zien, en internationaal gezien zijn we de grootste daler op beide gebieden.
In 2019 werd al gewaarschuwd dat de resultaten niet goed waren, met de opmerking dat dit een “wake-up call” was, maar nu is de situatie nog slechter.
TIMSS onderzoekt elke vier jaar de prestaties van leerlingen in 58 landen, waarbij alleen wiskunde en wetenschappen worden getest. In Vlaanderen doen 146 scholen mee.
In 2003 stond Vlaanderen nog in de top voor wiskunde, maar nu is het gezakt naar de 24e plaats. Aziatische landen, zoals Singapore, Taiwan, Zuid-Korea, Hong Kong en Japan, domineren de top 5. Van de buurlanden presteert Nederland het beste op de 13e plaats, gevolgd door Duitsland op de 21e. Wallonië en Frankrijk scoren lager, met Wallonië op de 40e en Frankrijk op de 42e plaats.
Voor wetenschappen stond Vlaanderen voorheen op de 35e plaats, wat nu hetzelfde is, maar de resultaten zijn wel minder goed dan voorheen. Wallonië staat op de 37e plaats, onderaan de EU-lijst.
Een opvallend resultaat is het grote verschil tussen jongens en meisjes. Jongens scoren beter op zowel wiskunde als wetenschappen, en dit verschil is nu groter dan voorheen.
Vlaams minister van Onderwijs, Zuhal Demir, is van mening dat er vanaf de kleuterklas ingegrepen moet worden om minimumdoelen te behalen. Ze stelt dat de kleuterschool te veel als kinderopvang wordt gezien, waardoor er te weinig onderwijs wordt gegeven.
Dries Verhelst, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, benadrukt dat de professionaliteit van leerkrachten moet worden verhoogd. Er moet meer bijscholingsaanbod komen, aangezien in Vlaanderen 95% van de leraren in het lager onderwijs slechts een bachelordiploma heeft, terwijl in andere landen vaak een masterdiploma vereist is.