Te weinig politici met migratieachtergrond in Vlaamse gemeenteraden.
Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat er in 13 Vlaamse steden nog altijd te weinig verkozen politici met een migratieachtergrond in de gemeenteraad zitten. Terwijl gemiddeld 34,4% van de inwoners van deze steden een migratieachtergrond heeft, ligt dit percentage in de politiek slechts op 11,7%.
De UGent onderzocht het aandeel kandidaten en verkozenen met een migratieachtergrond in 13 Vlaamse steden. Het bleek dat 15,5% van de kandidaten een migratieachtergrond had, maar slechts 11,7% van hen werd verkozen. Vooral in grote steden zoals Antwerpen en Gent lijkt het aandeel van politici met een migratieachtergrond tegen een “plafond” aan te lopen, terwijl in kleinere steden wel een lichte stijging te zien is. Toch blijft het aantal verkozenen met een migratieachtergrond ver achter bij de bevolkingssamenstelling.
Ondanks dat er vergeleken met vorige verkiezingen meer kandidaten met een migratieachtergrond op de kieslijsten staan, wordt een kleiner deel van hen ook daadwerkelijk verkozen. Volgens UGent weerspiegelt de kandidatenlijst de diversiteit van de Vlaamse bevolking niet, en blijft de samenstelling van gemeenteraden in Vlaamse steden overwegend wit, met weinig vertegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond.
De UGent wijst als mogelijke oorzaken op de afschaffing van de opkomstplicht, waardoor minder diversiteit in de opkomst zelf te zien is, en de kartelvorming tussen partijen, die kan leiden tot minder kansen voor mensen met een migratieachtergrond.
Het gebrek aan diversiteit in de gemeenteraden ondermijnt het vertrouwen in de politiek, stelt de UGent. Een grotere vertegenwoordiging van politici met een migratieachtergrond kan zorgen voor een sterkere band met diverse bevolkingsgroepen en biedt rolmodellen aan jongeren, wat van groot belang is voor de toekomst van het politieke vertrouwen in Vlaanderen.