BRICS-top in Rusland: Bouwstenen voor een nieuwe wereldorde of symbolische samenkomst?
De BRICS-top in Kazan brengt de oprichters Rusland, China, India, Zuid-Afrika en Brazilië samen met nieuwe leden Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten. De focus ligt op financiële samenwerking en uitbreiding van het samenwerkingsverband. Terwijl Rusland en China hun anti-Westerse houding benadrukken, zien nieuwe leden zoals Ethiopië de top als een kans voor het “Globale Zuiden” om zijn positie te versterken. India en Brazilië blijven echter hun banden met Westerse landen koesteren.
Een belangrijk agendapunt is de hervorming van het mondiale financiële systeem. De BRICS-landen willen de dominantie van de Amerikaanse dollar verminderen en streven naar alternatieve financiële structuren, zoals een noodfonds. Dit is cruciaal voor Rusland, dat door de oorlog in Oekraïne uit het SWIFT-systeem is gezet.
De top heeft ook diplomatieke gesprekken bevorderd; zo spraken de Chinese president Xi Jinping en de Indiase premier Modi voor het eerst in vijf jaar over grensconflicten. De BRICS-landen roepen unaniem op tot een einde aan het geweld in Gaza en Libanon, maar de aandacht voor het Oekraïne-conflict blijft beperkt.
De BRICS-top laat een divers samenwerkingsverband zien, maar het blijft onzeker of deze bijeenkomsten daadwerkelijk bijdragen aan een nieuwe wereldorde of vooral symbolische waarde hebben.