Waarom goedkope kleding slecht is voor jou en de Aarde.
In zowel België als Nederland weigeren steeds meer kringloopwinkels kleding aan te nemen vanwege de slechte kwaliteit. Waar kleding vroeger van goede kwaliteit was, zien we sinds de jaren ‘90 de opkomst van ‘fast fashion’. Het idee achter fast fashion is simpel: zo snel mogelijk, zoveel mogelijk kleding verkopen aan zoveel mogelijk mensen. Maar is dit werkelijk een goede ontwikkeling?
Onderzoek van het Europees Parlement toont aan dat voor de productie van één katoenen T-shirt ongeveer 2.700 liter water nodig is. Dat is genoeg om één persoon 2,5 jaar van drinkwater te voorzien. De mode-industrie is bovendien enorm vervuilend en verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen – meer dan de internationale lucht- en scheepvaart samen.
Annick Schramme, hoogleraar fashion management aan de Universiteit Antwerpen, wijst polyester aan als één van de grote boosdoeners. Polyester is een stof gemaakt van aardolie en heeft enkele voordelen, zoals kreukvrijheid, kleurvastheid en wasbestendigheid. Het is bovendien erg goedkoop. Toch heeft het een groot nadeel: de kwaliteit is laag, waardoor de stof vaak al na één wasbeurt beschadigd raakt. Kledingstukken van polyester belanden dan ook vaak na enkele keren dragen in de vuilnisbak.
Goedkope T-shirts, die soms slechts 5 euro kosten (denk aan merken zoals Shein), dragen bij aan de mentaliteit dat kleding een wegwerpproduct is. Veel mensen zijn zich nauwelijks bewust van de negatieve impact op het milieu en hun gezondheid.
De Europese Unie neemt de laatste jaren maatregelen om fast fashion tegen te gaan. In Frankrijk is er sinds maart bijvoorbeeld een nieuwe wet die reclame voor zeer goedkope producten verbiedt en een milieutoeslag heft op laaggeprijsde goederen.
Toch zegt professor Schramme dat deze maatregelen niet voldoende zijn. Volgens de professor kijken de mensen vaak alleen naar het eindproduct, maar niet naar de hele keten. Ze benadrukt dat het belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd te leren kritisch na te denken over wat ze kopen en waar en hoe het gemaakt is. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor voeding. Bewustwording rond duurzaamheid is van cruciaal belang.
Redacteur: Sam Verstraete