Nieuwe pensioenleeftijd van 67 voor militairen stuit op weerstand.
De regering overweegt de pensioenleeftijd voor militairen te verhogen van 56 naar 67 jaar. Defensie heeft echter een nota van 9 pagina’s aan de regering overhandigd, waarin het haar zorgen uit over deze plannen.
Defensie begrijpt dat er verwacht wordt dat iedereen gelijk behandeld wordt, maar stelt dat dit niet realistisch is. Wie al 25 jaar in militaire dienst is, kan na zijn 50e niet meer op hetzelfde niveau presteren als jongere militairen. Defensie benadrukt daarom de noodzaak om alternatieve oplossingen te vinden voor oudere militairen.
In de nota wordt ook aangegeven dat veel oudere militairen al met pensioen zijn. België heeft de afgelopen jaren veel jonge militairen aangeworven. Een verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar zou daarom op korte termijn weinig impact hebben, omdat een groot deel van de oudere militairen al met pensioen is. Bovendien werkt momenteel 40% van de gepensioneerde militairen vrijwillig nog enkele jaren door.
Defensie waarschuwt dat de nieuwe maatregel jaarlijks 2 miljard euro extra zou kosten, omdat oudere militairen hogere salarissen ontvangen door hun langere diensttijd. Er wordt ook op gewezen dat deze maatregel tot protesten kan leiden, mogelijk in samenwerking met de vakbonden. Volgens Defensie is het verstandiger om een nieuw statuut te creëren voor zowel militairen als burgerpersoneel binnen Defensie, in plaats van een algemene pensioenleeftijd van 67 jaar in te voeren. Dit wordt als onhaalbaar beschouwd.
Het is nu afwachten wat de regering met deze aanbevelingen zal doen.
Redacteur: Sam Verstraete