Steeds meer zwaargewonde fietsers en steppers.
In de afgelopen tien jaar is het aantal ernstig gewonden in het verkeer gedaald, maar opvallend is dat het aantal zwaargewonde fietsers en steppers juist toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van Vias, het Verkeersinstituut en verschillende ziekenhuizen. Zwaargewonden worden gedefinieerd als mensen met ernstige letsels zoals schedelbreuken, heupfracturen of wervelletsel.
Elk jaar belanden bijna 15.000 mensen in België in het ziekenhuis door een verkeersongeval, waarvan 23% zwaargewond is. Het goede nieuws is dat het totaal aantal gewonden de afgelopen tien jaar met 19% is gedaald. Toch is er een duidelijke toename van gewonden onder fietsers en steppers. Dit is niet zo verrassend, gezien er vandaag veel meer fietsers en steppers op de weg zijn dan tien jaar geleden.
Wat echter opvalt, is dat bij stepgebruikers maar liefst 60% van de gewonden in het ziekenhuis kampt met hoofdletsel. Artsen en verkeersveiligheidsexperts pleiten daarom voor een helmplicht voor steppers om de kans op ernstig letsel te verkleinen.
Fietsers raken vaak zwaargewond bij een ongeval met een auto, maar er zijn ook veel ongelukken waarbij geen tegenpartij betrokken is. Dit geldt ook voor steppers. Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen gewone fietsen en elektrische fietsen, maar ander onderzoek toont wel aan dat ouderen en gebruikers van elektrische fietsen vaker betrokken zijn bij ongelukken.
Positief is dat het aandeel zwaargewonden in auto’s flink is gedaald, van 27% tien jaar geleden naar 16% nu.
Redacteur: Sam Verstraete