De nieuwe Vlaamse regering wil duidelijk investeren in het onderwijs.
De Vlaamse regering, gevormd door N-VA, Vooruit en CD&V, heeft een akkoord bereikt met een voorlopig document van meer dan 200 pagina’s. De VRT heeft het akkoord bekeken en belicht de belangrijkste hervormingen op het gebied van onderwijs.
De nieuwe regering wil jaarlijks 500 miljoen euro investeren in onderwijs met als doel de onderwijskwaliteit te verhogen. Een belangrijk aandachtspunt in het akkoord is de versterking van de kennis van het Nederlands.
Ouders die geen Nederlands spreken en niet bereid zijn om de taal te leren, kunnen hun schoolbonus verliezen. Deze bonus is een extra financiële ondersteuning bovenop het groeipakket (kindergeld) voor gezinnen die het moeilijk hebben. Daarnaast worden de taalvereisten voor nieuwkomers verhoogd. Voor kleuters wordt er een minimumdoel voor het Nederlands ingesteld. Aan het einde van de kleuterschool beslist de klassenraad of het kind klaar is voor het eerste leerjaar. Ouders kunnen deze beslissing niet naast zich neerleggen, maar ze kunnen wel in beroep gaan.
In het lager onderwijs zal de helft van de lessen gericht zijn op Nederlands en wiskunde, terwijl de andere helft bestemd is voor andere vakken. Het behalen van de minimumdoelen voor Nederlands wordt een prioriteit. Daarnaast komt er een smartphoneverbod op de lagere school.
In het secundair onderwijs komt er een duidelijker onderscheid tussen algemeen, beroeps- en technisch onderwijs, met extra investeringen in het beroeps- en technisch onderwijs. Daarnaast wil de regering de job van leraar aantrekkelijker maken door te investeren in de lerarenopleiding. Nieuwe leerkrachten krijgen betaalde begeleiding en kunnen in hun beginperiode 80% lesgeven en 20% begeleiding ontvangen.
Er komt een extra investering van 400 miljoen euro voor de verdere digitalisering van het onderwijs. Invulboeken worden geleidelijk uitgefaseerd. Daarnaast worden pedagogische studiedagen afgeschaft.
Het vak godsdienst wordt hervormd naar een vak interlevensbeschouwelijke dialoog. In dit vak zullen leerlingen gesprekken voeren over leven, geloof en filosofie. Het doel is meer respect en begrip voor elkaar te creëren en beter samen te werken.
Dit zijn de belangrijkste hervormingen, maar er zullen in de toekomst nog meer details bekend worden.
Redacteur: Sam Verstraete