RIWA waarschuwt voor ontoereikende bescherming van waterkwaliteit Maas
De Vereniging van Drinkwaterbedrijven in België en Nederland (RIWA) heeft een nieuw rapport uitgebracht waarin wordt gesteld dat de waterkwaliteit van de Maas onvoldoende beschermd is.
Volgens RIWA voldoet het kraanwater momenteel aan de wettelijke normen en is de kwaliteit goed, maar er is zorg over de toekomst. Het probleem is dat sommige industrieën hun afvalwater via het riool lozen, terwijl andere bedrijven direct in rivieren zoals de Maas lozen. Dit leidt tot de aanwezigheid van industriële stoffen, waaronder moeilijk afbreekbare stoffen zoals PFAS. PFAS bestaat uit duizenden chemische verbindingen die in de natuur nauwelijks afbreken en zich kunnen opstapelen in het lichaam, wat bij hoge concentraties schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Bedrijven die afvalwater in rivieren lozen, hebben vergunningen nodig. RIWA stelt echter dat veel van deze vergunningen verouderd zijn; de normen waren vroeger minder streng dan nu. Dit betekent dat veel bedrijven hun lozingen opnieuw moeten laten controleren en nieuwe vergunningen nodig hebben. RIWA roept de overheid op om zo snel mogelijk nieuwe vergunningen op te stellen waarin alle toxische stoffen worden opgenomen.
Uit de Maas wordt jaarlijks 500 miljard liter water gewonnen voor drinkwater, dat wordt geleverd aan ongeveer 7 miljoen mensen in steden als Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Den Haag en delen van Limburg, Zeeland en West-Vlaanderen.
Redacteur: Sam Verstraete