- Staatsbon
Meer dan 500.000 Belgen die vorig jaar hebben belegd in een staatsbon, zien vandaag het geld, inclusief intresten, terug op hun rekening verschijnen. In totaal gaat het om bijna 22 miljard euro, waarvan de intresten goed zijn voor 609,5 miljoen euro. Vanaf morgen kan opnieuw worden ingetekend op de nieuwe staatsbon, maar de voorwaarden zijn dit jaar minder gunstig dan vorig jaar.
- Vlaamse regeringsvorming
De kloof tussen de drie partijen die een nieuwe Vlaamse regering willen vormen (N-VA, Vooruit en CD&V) blijkt nog te groot om meteen samen te onderhandelen over de zogenaamde ‘landingsnota’ van Vlaams formateur Matthias Diependaele. CD&V en Vooruit vinden dat de nota van Diependaele moet worden bijgestuurd.
- Volgnummers verkiezingen
Gisteren werden de eerste zeven lijstnummers voor de lokale verkiezingen op 13 oktober bekendgemaakt. De loting werd verricht door een onschuldige kinderhand. De volgorde is als volgt: 1. Vooruit, 2. PVDA, 3. CD&V, 4. Vlaams Belang, 5. N-VA, 6. Open Vld, 7. Groen.
- Ongeval Koningshooikt
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 18 maanden geëist tegen de man die twee jaar geleden een zwaar ongeval veroorzaakte in Koningshooikt. Daarnaast vraagt het OM een rijverbod van vijf jaar, een alcoholslot van twee jaar en een boete van 8.000 euro. Bij het ongeval kwamen twee inzittenden om het leven. De broer van de bestuurder, die ook in de wagen zat, kan nog vervolgd worden voor schuldig verzuim.
- Hoge bloeddruk
Nieuwe richtlijnen voor risicopatiënten: de Europese Vereniging van Cardiologen heeft een nieuwe richtlijn opgesteld voor de behandeling van hoge bloeddruk bij risicopatiënten. Waar artsen voorheen een bloeddruk van 140/90 mmHg als te hoog beschouwden, wordt bij patiënten met diabetes, overgewicht of hartziekten nu de drempel om met medicatie te starten verlaagd naar 130/80 mmHg.
- Migranten in Frankrijk
In het noorden van Frankrijk zijn 12 mensen verdronken terwijl ze probeerden het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk. Hun boot, met meer dan 60 migranten en vluchtelingen aan boord, kapseisde voor de kust van Wimereux. Twee mensen verkeren nog in kritieke toestand.
- Paus in Indonesië
Paus Franciscus is begonnen aan een marathonreis door Zuidoost-Azië en Oceanië. De inmiddels 87-jarige paus zal gedurende 12 dagen vier landen bezoeken. Dit is de langste buitenlandse reis die hij tot nu toe heeft ondernomen. Op dit moment is hij in Indonesië.
Redacteur: Sam Verstraete