Bijna de helft van de Vlaamse scholen kampt met leerkrachtentekort.
De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft haar jaarlijkse bevraging uitgevoerd bij 383 scholen in Vlaanderen en Brussel. Uit de resultaten blijkt dat 48% van de scholen met minstens één leerkrachtentekort kampt. Dit terwijl het nieuwe schooljaar volgende week al begint.
Vorig jaar was dit percentage nog 25%, maar dit jaar is het bijna verdubbeld.
De VDAB heeft ook cijfers over vacatures in het onderwijs. In 2014 waren er 800 vacatures, terwijl dit aantal in juli 2024 bijna 5.000 heeft bereikt.
Veel scholen zijn nu afhankelijk van zij-instromers, oftewel mensen met een ander beroep of diploma die toch als leraar aan de slag gaan. Walentina Cools van OVSG geeft aan dat in het lager onderwijs 1 op de 3 leraren niet het juiste diploma heeft, en in de kleuterschool is dat 1 op de 5. OVSG uit haar bezorgdheid over de kwaliteit van het onderwijs. Veel scholen zoeken creatieve oplossingen om het tekort aan te pakken, zoals leraren meer uren laten werken, zorgcoördinatoren laten lesgeven, klassen samenvoegen, leerlingen naar de studiezaal sturen om te studeren, of hen zelfs naar huis laten gaan. OVSG maakt zich zorgen, omdat dit betekent dat leraren en directies voortdurend moeten bijspringen, wat leidt tot een hoge werkdruk op school.
Een structureel plan voor de lange termijn is essentieel, en daarvoor kijkt men naar de regering.
Redacteur: Sam Verstraete