Tijgermug waargenomen op verschillende plaatsen in België.
Twee organisaties, Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), melden dat er dit jaar al 13 keer tijgermuggen zijn waargenomen op 9 verschillende locaties. Ze hebben een website, MuggenSurveillance.be, waarop mensen meldingen kunnen doen. Dit jaar zijn er al 800 meldingen binnengekomen. Mensen konden foto’s uploaden als ze denken een tijgermug te hebben gespot. Bij 13 van deze meldingen bleek het inderdaad om tijgermuggen te gaan.
De tijgermug is kleiner dan de klassieke steekmug die we kennen in Vlaanderen. Ze heeft zwart-wit gestreepte poten en bijt zowel overdag als ’s nachts. De tijgermug veroorzaakt veel overlast en kan virussen overdragen. Hoewel het risico momenteel klein is, kan dit veranderen als het aantal tijgermuggen toeneemt. De twee organisaties willen deze invasieve soort, die hier niet thuishoort, tegenhouden. Het is belangrijk om stilstaand water te vermijden, zoals in een bloempot vol water of een autoband met water erin, want daar legt de tijgermug altijd haar eitjes. In vijvers leggen ze echter geen eitjes.
Tot nu toe zijn er tijgermuggen gevonden op 9 locaties in België: in Vlaanderen, in Boom, Wilrijk, Kessel-Lo, Humbeek, Wolfsdonk, Gent en Schelle, en in Wallonië in Verviers. Ook in Sint-Joost-ten-Node in Brussel is de tijgermug gesignaleerd. Vorig jaar werden ze op 25 plaatsen gevonden, dus er wordt verwacht dat er de komende weken nog meer meldingen zullen zijn. De piek in meldingen valt meestal in augustus en september. Wetenschappers denken dat de tijgermuggen zich ook hier kunnen aanpassen en overwinteren. Hen volledig uitroeien wordt zeer moeilijk, maar wetenschappers willen graag blijven monitoren waar ze zich bevinden en wat de situatie is.
Redacteur: Sam Verstraete