NMBS onder vuur: digitale discriminatie door prijsverschillen tussen app en loket.
Consumentenorganisatie Test-Aankoop en het Gelijkekansencentrum Unia klagen de NMBS aan omdat sommige treintickets goedkoper zijn via de app dan aan het loket of via de verkoopautomaten. Niet alle treintickets, maar enkele zoals de Standard Multi (een 10-rittenkaart) zijn 3 euro goedkoper via de app. Ook de Youth Multi, een 10-rittenkaart voor jongeren, is 2 euro goedkoper via de app. Het Flex-abonnement, bedoeld voor mensen die 2 tot 3 keer per week hetzelfde traject afleggen, is alleen via de app verkrijgbaar.
Unia en Test-Aankoop beschouwen dit als ‘digitale discriminatie’. Niet alle mensen hebben voldoende vaardigheden om digitaal tickets te kopen. Degenen die minder goed overweg kunnen met digitale middelen, moeten hierdoor meer betalen, en daar zijn zij het niet mee eens.
Volgens Unia en Test-Aankoop staat in het beheerscontract van de NMBS dat er prijsvoordelen mogen worden ingesteld voor digitale producten, met als doel fraude te beperken, discussies te verminderen en het gemak voor treinbegeleiders te vergroten. Unia en Test-Aankoop zijn het hier echter niet mee eens; zij willen gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht digitale vaardigheden. Door de toenemende digitalisering worden kwetsbare groepen meer uitgesloten. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de financiële middelen om een smartphone aan te schaffen of om datagebruik te bekostigen. Ook zijn er mensen vanwege leeftijd of handicap die geen smartphone kunnen gebruiken.
Unia en Test-Aankoop geven de NMBS tot 31 augustus de tijd om de prijzen aan te passen. Als er niets verandert, stappen ze naar de rechtbank.
Redacteur: Sam Verstraete