Belgische rechtspraak schudt dierenrechtenbeweging door elkaar.
Een schokkende uitspraak van het Hof van Cassatie zet de toekomst van dierenwelzijn in België op het spel. Dierenrechtenorganisaties kunnen plots geen rechtszaken meer aanspannen voor dierenmishandeling, omdat ze volgens de wet geen “persoonlijk belang” hebben bij de zaak. De gevolgen? Dierenbeulen die vrijuit gaan en machteloze dieren die nog amper beschermd worden.
Om deze zaak te begrijpen, moeten we een aantal jaren teruggaan in de tijd: In 2017 filmde Animal Rights in het geheim hoe dieren in het Izegemse slachthuis Verbist werden mishandeld. De dierenorganisatie klaagde het slachthuis aan, maar de zaakvoerder werd in 2021 vrijgesproken. Animal Rights zou de privacy van de medewerkers hebben geschonden door heimelijk te filmen. De organisatie ging in beroep en kreeg in 2023 gelijk. Het slachthuis kon toen echter niet meer veroordeeld worden omdat het parket niet in beroep was gegaan. Deze zaak vormde de aanleiding voor de Cassatie-uitspraak.
Ondanks eerdere veroordelingen door lagere rechtbanken, sneed het Hof van Cassatie de poten af van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. De reden is dat ze geen persoonlijk belang hebben.
Dierenorganisaties zijn in shock. Activisten beschouwen dit als een stap terug van “40 jaar in de tijd”, met grote bezorgdheid over de toekomstige vervolging van dierenmishandeling in België. Michel Vandenbosch van GAIA zegt dat de dieren rechten hebben op papier, maar die blijken waardeloos in de rechtbank. Ook Els Van Campenhout van Animal Rights is teneergestemd. Bij wilde dieren kunnen ze nog iets doen, maar voor huisdieren of vee wordt het juridisch quasi onmogelijk om op te treden.
De uitspraak is in strijd met de toenemende maatschappelijke bezorgdheid voor dierenwelzijn. Dierenmishandeling is niet langer onaanvaardbaar, en sinds mei staat dierenwelzijn zelfs in de Belgische Grondwet. Dierenbeschermers weigeren zich neer te leggen bij deze absurde beslissing. GAIA kondigt aan naar de rechter te stappen om de uitspraak aan te vechten. Als dat niets oplevert, is Animal Rights van plan om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.