Europese ruimteraket Ariane 6 wordt vanavond gelanceerd.
Vandaag is voor de eerste keer de Europese ruimteraket Ariane 6 gelanceerd vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika, een overzees departement van Frankrijk. Ariane 6 is van groot belang voor de Europese ruimtevaart, aangezien Europa momenteel geen krachtige raket meer in gebruik heeft. Ook België volgt de lancering met spanning, omdat verschillende Belgische bedrijven hebben bijgedragen aan de bouw van de raket. Als alles volgens plan verloopt, zal de lancering vanavond plaatsvinden tussen 20.00 en 24.00 uur.
Ariane 6 is de opvolger van de Ariane 5, die gedurende 27 jaar een van de meest betrouwbare raketten ter wereld was voordat hij vorig jaar met pensioen ging. Ariane 6 is een verbeterde en goedkopere versie van de Ariane 5, met twee soorten hulpraketten en een hoogte van 56 tot 62 meter, ongeveer vergelijkbaar met de hoogte van de Toren van Pisa. Ariane 6 kan tot 21.000 kilogram aan lading naar de ruimte brengen en satellieten in een baan om de aarde, naar de maan of zelfs verder in het zonnestelsel brengen.
Een nieuwe eigenschap van Ariane 6 is dat de motor van de bovenste rakettrap tot vier keer opnieuw kan worden ontstoken in de ruimte. Voorheen kon een raket bij één lancering slechts één satelliet in een baan om de aarde plaatsen, maar nu kan Ariane 6 meerdere soorten satellieten in verschillende banen brengen tijdens één lancering.
Verschillende Belgische bedrijven hebben een bijdrage geleverd aan de Ariane 6. Safran Aero Boosters, een bedrijf uit Luik, levert bijvoorbeeld de brandstofkleppen. Het Brusselse lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca heeft gezorgd voor systemen die ervoor zorgen dat de raket stabiel blijft en de juiste koers volgt tijdens de lancering.
Er zijn echter ook kritiekpunten op Ariane 6: de raket is niet herbruikbaar, wat betekent dat na een lancering de rakettrap gewoon in de ruimte blijft. Dit wordt gezien als niet meer van deze tijd, aangezien andere landen nieuwe raketten hebben ontwikkeld die kunnen terugkeren naar de aarde en opnieuw kunnen worden gelanceerd. Desondanks is de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA intussen wel volop bezig met de ontwikkeling van een generatie herbruikbare raketten.