VDAB begeleidt minder langdurig zieken naar werk dan gepland.
Vorig jaar stelde Vlaanderen zich tot doel om 10.000 langdurig zieken te begeleiden naar werk. Uit onderzoek van de VDAB blijkt echter dat dit doel niet is gehaald. In 2023 heeft de VDAB in totaal 6.065 mensen geprobeerd te re-integreren op de werkvloer, terwijl de doelstelling 10.000 was. Dit is dus niet voldoende. Voor 2024 is het doel gesteld op 12.000, maar tot nu toe zijn er in de eerste zes maanden al 4.898 mensen begeleid. Dit betekent dat het doel in twee opeenvolgende jaren niet is bereikt.
Bovendien blijkt de begeleiding niet altijd succesvol te zijn. Van de 6.065 mensen die in 2023 zijn geholpen, bleven slechts 1.875 mensen langer dan een jaar aan het werk. De rest herviel.
De VDAB geeft aan dat het grootste probleem is dat weinig zieken snel naar de VDAB komen voor hulp. Hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt om terug aan het werk te gaan. Het huidige systeem houdt in dat mensen die ziek zijn eerst via het ziekenfonds gaan en pas na een jaar worden doorverwezen naar de VDAB. De VDAB zou liever zien dat mensen al binnen zes maanden na ziekte contact opnemen met hen. Daarom vraagt de VDAB aan de regering om dit systeem aan te passen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent het probleem, maar merkt op dat mensen in principe al na één dag ziekte naar de VDAB kunnen gaan, hoewel dit in de praktijk vaak niet gebeurt.
De VDAB benadrukt ook dat werkgevers een rol kunnen spelen in dit proces. Werkgevers moeten kijken hoe ze mensen opnieuw kansen kunnen geven op de werkvloer, bijvoorbeeld door aangepast werk aan te bieden of deeltijds werk mogelijk te maken. De VDAB wijst er tevens op dat preventie natuurlijk zeer belangrijk is.