Griekenland voert zesdaagse werkweek in voor bepaalde sectoren.
Vanaf vandaag mogen werknemers in bepaalde sectoren in Griekenland zes dagen per week werken. Dit is opmerkelijk, aangezien veel andere Europese landen experimenteren met kortere werkweken.
De nieuwe wet is bedoeld voor bedrijven waar nu al 24/7 wordt gewerkt en waar veel overuren of zwartwerk plaatsvinden. De wet, die enkele maanden geleden werd goedgekeurd, kwam op verzoek van werkgevers. Griekenland heeft een groot tekort aan arbeidskrachten, vooral in de privé- en dienstensector, wat leidt tot dure overuren of illegaal werk. De nieuwe regeling maakt het mogelijk om officieel zes dagen per week te werken, waarbij werknemers voor de extra uren 40 procent meer loon ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze tien uur per dag werken om aan een 48-uren werkweek te komen.
Hoewel er eerder dit jaar protesten waren tegen de wet, hebben de Grieken zich er grotendeels bij neergelegd, mede vanwege de angst om hun baan te verliezen. Het minimumloon in Griekenland is 830 euro per maand, de laagste koopkracht in de EU na Bulgarije. Werkloosheidsuitkeringen zijn laag en beperkt in de tijd, waardoor het verliezen van een baan zeer problematisch is.
Vakbonden hebben weinig invloed in Griekenland, en collectieve arbeidsovereenkomsten bestaan niet meer, waardoor werknemers individueel moeten onderhandelen. Er is ook bezorgdheid dat de nieuwe regeling kan worden uitgebreid naar andere sectoren, wat kan leiden tot hogere belastingen voor degenen die voorheen zwart werkten.
De Griekse regering, die sociaal neoliberaal is, richt zich sterk op het aantrekken van investeringen om de economie te versterken, vaak ten gunste van werkgevers. Of dit op de lange termijn voordelig is, blijft een vraag voor economen om te beantwoorden.
Redacteur: Sam Verstraete