Vijf belangrijke veranderingen vanaf 1 juli: wat jullie moeten weten.
Nu de maand juli begonnen is, zijn er enkele belangrijke veranderingen van kracht. Hier zijn vijf van de belangrijkste veranderingen:
1. Autokeuring: Normaal gesproken moeten bijna alle gewone wagens elk jaar naar de autokeuring. Vanaf 1 juli verandert dit voor de meeste auto’s: auto’s tussen 4 en 10 jaar oud, of met minder dan 160.000 km op de teller, moeten voortaan om de 2 jaar naar de autokeuring. Auto’s ouder dan 10 jaar of met meer dan 160.000 km op de teller, moeten nog steeds elk jaar naar de keuring.
Daarnaast mag een auto nu ook in een garage gekeurd worden, maar niet elke garage kan dit doen. De garage moet een keuringslijn hebben geïnstalleerd en de controleur moet erkend zijn door de keuringsinstelling. Het doel hiervan is om minder auto’s bij de autokeuring te hebben, en zo ook de wachttijden te verkorten.
2. De Lijn: De Lijn heeft haar dienstregeling aangepast. In Limburg zijn er geen veranderingen, maar in de andere provincies zijn er enkele aanpassingen. Er zijn nieuwe verbindingen, nieuwe reisroutes, nieuwe nummers en andere vertrektijden. Ook zijn er enkele ritten geschrapt vanwege vertragingen bij de levering van nieuwe elektrische bussen. Check de website van De Lijn voor actuele informatie.
3. Koppen in het voetbal: Kinderen tot 8 jaar mogen niet meer koppen tijdens het voetballen. Dit betekent dat bij wedstrijden koppen bestraft zullen worden. Voetbal Vlaanderen verwacht ook dat jeugdtrainers kinderen niet meer trainen om te koppen. Dit besluit is genomen omdat onderzoek, onder andere door het programma Pano, heeft aangetoond dat voetballers die veel koppen een hoger risico op dementie hebben.
4. Naamsverandering: Vroeger moest een naamsverandering via een complexe procedure bij het Ministerie van Justitie en kon dit alleen als er een ernstige reden of uitzonderlijke situatie was. Vanaf 1 juli is dit eenvoudiger en kan een naamsverandering via de gemeente worden geregeld zonder bijzondere redenen. Men mag één keer de achternaam veranderen naar die van de vader, moeder of beide ouders. Een volledig nieuwe achternaam is niet toegestaan. Voor verdere naamsveranderingen moet wel weer de oude procedure gevolgd worden.
5. Pensioenbonus: Mensen die langer doorwerken, kunnen een pensioenbonus opbouwen. Voor elke dag dat men langer werkt, wordt een extra bonus opgebouwd, met een maximum van 3 jaar. Deze bonus is netto, wat betekent dat er geen belastingen op worden geheven. Deze regeling geldt echter alleen voor mensen die vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan.
Dit zijn dus de vijf belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli van kracht zijn.
Redacteur: Sam Verstraete