Vlaams Belang op tweede plaats: Gemiste kans of toch vooruitgang?
Vlaams Belang is gisteren als tweede geëindigd, met vooruitgang ten opzichte van de vorige verkiezingen, maar toch minder stemmen dan verwacht. Voorzitter Tom Van Grieken had gehoopt als eerste te eindigen, maar die eer ging naar N-VA.
Journalist Bart Verhulst denkt dat de laatste campagne niet zo goed was. In verschillende tv-programma’s zoals Het Conclaaf en Eerste Keus heeft Tom Van Grieken enkele foute uitspraken gedaan. Zo zei hij bijvoorbeeld dat mensen mogen lachen met mensen die transgender zijn. Dit heeft bij een deel van de kiezers twijfel doen ontstaan. Daarnaast heeft N-VA herhaaldelijk aangegeven niet samen met Vlaams Belang te willen regeren, wat ook invloed heeft gehad.
Tom Van Grieken benadrukt dat Vlaams Belang al twee verkiezingen op rij vooruit is gegaan, wat betekent dat de partij normaal gesproken in de nieuwe regering zou moeten zitten. Volgens hem zou Vlaams Belang zeker in de regering zitten als dit een normaal land was.
Guy D’Haeseleer stelt dat Vlaams Belang bijna een miljoen stemmen heeft gekregen en niet genegeerd kan worden. Hij vindt dat Vlaanderen een rechts en Vlaams beleid verdient, met Vlaams Belang.
Geert Bourgeois van N-VA, die in 2001 N-VA heeft opgericht, verklaarde dat er een reden is dat Vlaams Belang niet het grootste is geworden. Hij verwees naar de vele foute uitspraken van Vlaams Belang over staatshervorming, onafhankelijkheid en genderkwesties. Bourgeois benadrukte ook dat N-VA zeker niet samen met Vlaams Belang zal werken en beschreef de relatie tussen de partijen als een Chinese muur.
Bart De Wever heeft echter wel gezegd dat hij de democratie respecteert en met Vlaams Belang zal praten. Maar samen met hen in de regering stappen is niet mogelijk vanwege het gebrek aan een meerderheid, dus het is niet interessant. Volgens De Wever kunnen ze altijd iets leren van een gesprek.
Redacteur: Sam Verstraete