Mysterieuze verdwijning van Annie De Poortere: ontwikkelingen na vondst van botten.
Dertig jaar geleden, op zaterdag 12 november 1994, raakte de 48-jarige Annie De Poortere vermist uit haar woning in Sint-Martens-Latem. Op die dag probeerde haar echtgenoot Hans Defever tevergeefs een plaats voor haar te regelen in een psychiatrisch ziekenhuis, aangezien er geen plaats was en Annie tot maandag moest wachten. Annie kampte met depressie en had verscheidene verslavingen, waaronder alcohol en medicijnen.
Die bewuste zaterdag ging haar man boodschappen doen en later naar een voetbalwedstrijd. Toen hij ‘s avonds thuiskwam, was Annie verdwenen, evenals haar kleren die ze had klaargelegd om naar het ziekenhuis te gaan. Haar identiteitskaart, geld en fiets waren echter nog thuis. De politie startte een onderzoek, maar volgens Annie’s zus was dit oppervlakkig; er verscheen slechts een klein bericht zonder foto in de krant.
Bijna vijf jaar later, in maart 1999, was er nog steeds geen nieuws over haar. Na een oproep op VTM’s ‘Oproep 2020’ kwamen er meldingen binnen dat Annie in Spanje gezien zou zijn, maar deze leidden tot niets. Annie’s zus geloofde niet dat ze alleen naar Spanje zou reizen, gezien haar introverte aard. Later dat jaar vroeg haar echtgenoot aan de rechtbank van Gent om Annie officieel afwezig te verklaren, wat gelijkstaat aan een verklaring van overlijden, om juridische en financiële redenen.
Afgelopen weekend, tijdens graafwerkzaamheden in de tuin tegenover Annie’s huis, werden er menselijke botten gevonden. Er was geen omheining tussen de tuinen, dus er werd snel een verband met Annie vermoed. Politie, het parket en een laboratorium waren ter plaatse; de bevestiging dat het om Annie’s resten gaat, moet nog komen via DNA-onderzoek, waarvan de resultaten deze week worden verwacht.
Het parket heeft aangegeven dat de dossiers over Annie’s verdwijning, die nog op papier staan, opgezocht moeten worden in het archief in Brussel. Annie’s zus heeft echter haar twijfels of deze dossiers nog bestaan, aangezien zij enkele jaren geleden te horen kreeg dat ze vernietigd waren. Het parket stelt dat, mocht dit het geval zijn, er altijd mogelijkheden zijn om de informatie opnieuw te verzamelen, aangezien de politie veel proces-verbalen bewaart.
Meer nieuws wordt later deze week verwacht.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )