Alarmerend rapport toont recordaantal extreem warme dagen in 2023 door toenemende uitstoot van broeikasgassen.
Volgens een rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en Copernicus, de Europese klimaatdienst, waren er in 2023 een recordaantal extreem warme dagen. De oorzaak hiervan is de voortdurende uitstoot van broeikasgassen. De huidige situatie is alarmerend en deskundigen zijn van mening dat de situatie erger is dan verwacht; zelfs wetenschappers zijn verrast.
Het is daarom van groot belang om alle ontwikkelingen nauwlettend te volgen en gegevens over het klimaat te verzamelen. Wat er nu gebeurt, is nieuw voor ons en we weten niet wat de toekomst zal brengen, wat werkelijk gevaarlijk kan zijn.
Het rapport wijst ook op de gevolgen voor onze gezondheid; steeds meer mensen ondervinden gezondheidsproblemen door het extreme weer. Velen zijn bekend met hittegolven, maar realiseren zich niet dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid. Hittegolven veroorzaken “hittestress”, die berekend kan worden aan de hand van factoren zoals vochtigheid, windsnelheid en de intensiteit van zonnestraling, resulterend in een UCTI-waarde. Deze waarde is vergelijkbaar met gevoelstemperatuur, maar richt zich meer op de impact op ons lichaam bij extreme warmte. Bijvoorbeeld, een UCTI van 32-38 graden wordt als hoog beschouwd. In de zomer van 2023 ervoeren Zuid-Europa, grote delen van Turkije en de Balkan meer dan 40% van de tijd extreme hittestress, wat overeenkomt met een UCTI van meer dan 38 graden. Eind augustus was dit opnieuw 35% van het gebied.
De WMO meldt ook dat er vorig jaar in Sicilië een recordtemperatuur van 48,2 graden is gemeten. In de afgelopen 20 jaar is het aantal hittegerelateerde sterfgevallen met 30% gestegen. In 2022 waren er 61.000 doden tijdens hittegolven. Voor 2023 zijn de cijfers nog niet bekend, maar er wordt een toename verwacht.
Experts adviseren om mensen beter te informeren en sneller en effectiever te waarschuwen, zodat ze zich beter kunnen voorbereiden. Ze stellen voor om een kleurcodering te gebruiken, zoals groen, geel, oranje en zwart.
In Rio de Janeiro, Brazilië, bereikte de temperatuur dit jaar 62,3 graden. Er was een concert gepland, maar dat werd uitgesteld nadat een fan overleed door de hitte. Honderden anderen werden onwel, met veel flauwvallen tot gevolg. Met een kleurensysteem zouden mensen zich meer bewust zijn van het gevaar van de hitte.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )