De verantwoordelijkheid van ouders wanneer hun jonge kinderen actief zijn op sociale media, zoals Snapchat.
Onlangs werd een man uit Kontich veroordeeld voor het benaderen van minderjarige meisjes via Snapchat. Dit heeft geleid tot een discussie over de rol van ouders bij het gebruik van sociale media door hun kinderen.
Philip Heymans, die reageerde op onze redactie, erkent dat ouders zeker slachtoffers zijn in dergelijke situaties. Hij wijst echter ook op het feit dat zijn 10-jarige dochter actief was op Snapchat, terwijl het platform een minimumleeftijd van 13 jaar hanteert. Dit roept vragen op over de verantwoordelijkheid van ouders in het toezicht op het sociale mediagebruik van hun kinderen.
Child Focus en Mediawijs, organisaties die zich inzetten voor de veiligheid en het gebruik van sociale media door jongeren, wijzen erop dat de minimumleeftijd van 13 jaar vaak wordt vastgesteld op basis van Amerikaanse wetgeving. In België is er geen wet die kinderen verbiedt om onder de 13 jaar sociale media te gebruiken met ouderlijke toestemming, maar ze overtreden wel de gebruiksvoorwaarden van de platforms.
Mediawijs benadrukt dat het belangrijk is dat ouders open communiceren en vertrouwen hebben met hun kinderen over hun online activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat veel 10-jarigen al actief zijn op sociale media zoals Snapchat, TikTok, Whatsapp en Instagram. In plaats van het volledig verbieden van deze platforms, kan het nuttig zijn om samen met het kind een account aan te maken en duidelijke afspraken te maken over veilig gebruik.
Het sleutelwoord blijft vertrouwen. Kinderen moeten zich veilig voelen om problemen of zorgen met hun ouders te delen, zowel online als offline. Ouders moeten hun kinderen aanmoedigen om open te zijn over hun online ervaringen en hen verzekeren dat ze niet gestraft of veroordeeld zullen worden, maar altijd bij hen terecht kunnen.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)