Drone- en raketaanval van Iran op Israël
Op zaterdagavond rond 22.00 heeft Iran een drone- en raketaanval op Israël uitgevoerd. In totaal waren er 300 aanvallen. Het Israëlische oorlogskabinet kwam snel bijeen en er werd ook snel informatie op tv verspreid: er zal een aanval zijn, maar Israël is er klaar voor. Mensen werden gewaarschuwd en konden schuilen. Israël wist een groot deel van de aanvallen af te weren. Ze kregen ook hulp van de VS en Jordanië bij het verdedigen tegen de raketten. Enkele raketten slaagden er toch in Israëlisch grondgebied te treffen. Een meisje raakte zwaargewond en ongeveer 30 mensen liepen lichte verwondingen op.
Waarom viel Iran aan? Als vergelding voor het bombardement op de Iraanse ambassade in Syrië op Paasmaandag, 1 april. Bij die aanval kwamen 16 mensen om het leven, waaronder 2 belangrijke Iraanse militairen. Iran wil wraak.
De VN-Veiligheidsraad hield vannacht een spoedbijeenkomst. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres smeekte om geen oorlog. Het Midden-Oosten verkeert nu in groot gevaar, op de rand van een afgrond. Mensen die daar wonen leven in voortdurend gevaar.
Iran verdedigde zichzelf tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad: we hadden geen andere keuze, Israël viel aan, wij sloegen terug. We hebben nu geen verdere doelen voor ogen, we willen onszelf slechts verdedigen, dat is alles.
Maar hoe zal Israël reageren? Het Israëlische oorlogskabinet kwam gisteren bijeen, maar er is voorlopig nog geen akkoord. Het oorlogskabinet bestaat uit een kleine groep van 3 belangrijke personen: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant en minister Benny Gantz. Zij hebben alle drie beslissingsbevoegdheid. Ze zeggen dat Israël zal moeten reageren op de aanval van Iran, maar hoe en in welke mate, dat moeten ze nog zien. Vandaag komen ze opnieuw bijeen om dit verder te bespreken. De VS hebben al duidelijk laten weten Israël niet te zullen steunen bij een nieuwe aanval op Iran.
In het weekend werden scholen gesloten, evenals vakantiescholen en excursies werden geannuleerd. Vandaag is alles in Israël weer open, ook de scholen. Alleen op de grens met Libanon en op enkele plaatsen in Gaza blijft het nog gesloten.
Internationaal zijn er veel scherpe veroordelingen. De wereld maakt zich zorgen over de toekomst en hoe dit zich verder zal ontwikkelen.
Redacteur: Sam Verstraete