VRT NWS is ter plaatse in Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië, om de situatie te onderzoeken.
Sinds 2024 zijn er al 12.000 aankomsten geregistreerd, terwijl vorig jaar een recordaantal van 40.000 aankomsten werd bereikt op de Canarische Eilanden, veel meer dan normaal. Duizenden mensen sterven onderweg.
Hulpverleners schieten te hulp wanneer er doden uit de boot worden gehaald. Ze helpen ook degenen die nog in leven zijn maar ernstig ziek zijn.
Davinia, een hotelmanager in La Restinga op het Canarische eiland El Hierro, is getuige van de frequente aankomsten van migrantenbootjes in de haven van La Restinga.
“Vroeger zag je maar één bootje per maand, of per twee maanden. Maar nu komen er elke dag bootjes aan, soms wel drie, vier, tot zelfs acht per dag”, zegt Davinia.
Veel mensen zijn onderkoeld, hebben dagenlang niets gegeten of gedronken, en zijn ondervoed of uitgedroogd. “Eén keer hadden we een jongeman die zo was onderkoeld dat zijn lichaamstemperatuur slechts 25 graden was. We konden hem niet meer redden.”
Ze zien vaak ook wat ze ‘pie de patera’ noemen, een infectie aan de voeten door dagenlang in met uitwerpselen vervuild water te zitten. Ook hieraan kunnen mensen doodgaan.”
Sommige vrouwen zijn zwanger als ze aankomen. Hun zwangerschappen zijn vaak het gevolg van verkrachtingen onderweg.
Ibrahim, een migrant, deelt zijn ervaringen over zijn reis naar de Canarische Eilanden vanuit Afrika. De kosten voor de overtocht kunnen oplopen tot wel 1.500 euro. “Op zaterdagnacht kregen we het signaal om te vertrekken. We waren met ongeveer 180 mensen. Een klein bootje bracht ons naar een grotere boot op volle zee. Vanaf dat moment begonnen we ons leven te riskeren.”
Mensen vluchten uit Afrika om verschillende redenen, waaronder politieke onrust, economische moeilijkheden, klimaatverandering, en sociale onrechtvaardigheid.
De Europese Unie (EU) heeft beloofd ongeveer 200 miljoen euro te investeren in Mauritanië om de migratie en mensensmokkel tegen te gaan.