Nieuw defensieplan Europa: investeren in eigen wapenindustrie.
Europa heeft besloten om haar eigen wapenindustrie te versterken met als doel haar toekomst beter te beschermen. Vorige week verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat hoewel er geen onmiddellijke oorlogsdreiging is, het niet onmogelijk is. De recente Russische invasie in Oekraïne heeft Europa doen beseffen dat hoewel de tijd van de Koude Oorlog voorbij is, de vrede mogelijk ook bedreigd wordt.
Op dit moment is Europa sterk afhankelijk van de Verenigde Staten en de NAVO op het gebied van defensie. De VS is veruit de grootste financier van de NAVO en fungeert als het belangrijkste militaire magazijn voor Europa. Bovendien heeft de voormalige president Donald Trump gezegd dat als hij de volgende presidentsverkiezingen wint in de Verenigde Staten, Rusland gerust de landen mag aanvallen die niet veel investeren in de NAVO. Dit heeft Europa aangespoord om te streven naar meer onafhankelijkheid en zelf te investeren in haar defensiecapaciteiten.
De Europese Unie telt 27 landen met elk hun eigen leger. Dit zorgt voor diversiteit in wapentuig, wat kan leiden tot inefficiëntie en verspilling van belastinggeld. Om dit te verbeteren, stelt de Europese Commissie voor om tegen 2030 40% van het militair materiaal gezamenlijk aan te kopen via groepsaankopen. Zo kan het materiaal beter op elkaar worden afgestemd.Het streven is ook om meer wapens in Europa te produceren, met als doel minder afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten, waar momenteel ongeveer 60% van de militaire uitrusting wordt aangeschaft. Om dit te realiseren, wordt er 1,5 miljard euro op tafel gelegd om EU-landen aan te moedigen gezamenlijk te investeren. De Europese Commissie streeft ernaar om tegen 2030 50% van de wapens in Europa te produceren, en tegen 2035 zelfs 60%.
Redacteur: Sam Verstraete (VGT nieuws)