Schoolzwemmen in Vlaanderen bedreigd door kosten en tijdgebrek.
In het verleden was zwemmen een integraal onderdeel van het curriculum op veel lagere scholen, maar recentelijk is er een opmerkelijke afname in het aanbod van schoolzwemmen. Hoewel het normaal gesproken verplicht is voor scholen om zwemlessen aan te bieden, met als eindtermen dat leerlingen vrij en spelend kunnen bewegen in water en zich veilig voelen in water en kunnen zwemmen na de lagere school, wijst recent onderzoek van Hogeschool UCLL op een zorgwekkende trend.
Uit een enquête onder ongeveer 500 scholen blijkt dat in het schooljaar 2022-2023 maar liefst 28% minder scholen zwemlessen organiseren. De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten, zowel voor het gebruik van zwembaden als het vervoer naar deze locaties. Scholen kunnen deze kosten niet altijd doorrekenen aan ouders, vanwege de wet op de maximumfactuur. Hierdoor zien steeds meer scholen zich genoodzaakt het schoolzwemmen te laten vallen.
Een bijkomend probleem is de tijd die het kost. Scholen moeten vaak verder reizen naar grotere steden omdat veel gemeentelijke zwembaden sluiten. Dit leidt tot extra reistijd en kan het zwemlesprogramma beperken. Sommige scholen overwegen zelfs om de leerlingen eerder op school te laten komen voor zwemlessen, zodat ze eerder kunnen vertrekken en een vol uur zwemmen.
Om kosten te besparen, kiezen sommige scholen ervoor om met grote groepen naar het zwembad te gaan en een grote bus te huren. Dit kan echter ten koste gaan van de leskwaliteit, omdat het moeilijk is om een te grote groep individueel en effectief te begeleiden bij het leren zwemmen. De niveaus van zwemvaardigheid variëren bovendien sterk tussen kinderen die thuis wel of niet regelmatig zwemmen. Kleine groepen en niveaugroepen zijn essentieel voor effectief zwemonderwijs.
Hoewel elke leerling normaal gesproken recht heeft op één jaar gratis schoolzwemmen, waarbij de school in dat jaar de kosten voor vervoer en toegang tot het zwembad draagt, kunnen scholen in de daaropvolgende jaren ouders vragen om bij te dragen, maar altijd binnen de grenzen van de maximumfactuur.
Redacteur: Sam Verstraete (VGT nieuws)