De Natuurherstelwet in de Europese Unie is goedgekeurd.
De Natuurherstelwet in de Europese Unie is goedgekeurd, ondanks enige tegenstand. Het Europees Parlement stemde voor, hoewel de grootste fractie, de Europese Volkspartij (EVP), aanvankelijk opriep tot een tegenstem. Het politieke akkoord werd bereikt in november 2023 na enige controverse rond het ontwerp van de wet.
De EVP-fractie, onder leiding van Manfred Weber, uitte bezwaren vanwege de vermeende extra papierwerk dat de wet aan landbouwers zou opleggen. Desondanks werd de Natuurherstelwet uiteindelijk goedgekeurd met 329 stemmen voor, 275 tegen en 24 onthoudingen. Het goedkeuringsproces is echter nog niet definitief, omdat elk land van de EU de wet nog moet goedkeuren.
De bezorgdheid over de wet strekt zich uit tot verschillende landen, waaronder Vlaanderen, die zich tegen de wet hebben uitgesproken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is ertegen en vreest dat de wet rechters nieuwe redenen zou kunnen geven om vergunningen te weigeren.
De Natuurherstelwet richt zich op het verbeteren van de slechte staat van de Europese natuur, waarbij slechts 15 procent van de Europese beschermde natuurgebieden, bekend als Natura 2000-gebieden , momenteel in goede staat verkeert. Lidstaten worden opgeroepen om tegen 2030 maatregelen te nemen om 20 procent van alle land- en zeebiotopen te herstellen, met als uiteindelijk doel herstel in alle Europese ecosystemen waar nodig tegen 2050. Het doel is ook om populaties van planten en dieren te versterken voor duurzaam voortbestaan.
Het voorstel van de Europese Commissie is aanzienlijk gewijzigd nadat de EVP hier bezwaren tegen had geuit. De reden voor deze bezwaren was vooral de ontevredenheid onder Europese boeren over bepaalde aspecten van het plan.
Minister van Milieu Zakia Khattabi (Ecolo) is blij met de goedkeuring en wijst erop dat, ondanks tegenwerking van conservatieven en lobbyisten, er nog steeds genoeg mensen zijn die de wet steunen. Maar Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) maakt zich zorgen over wat er op Vlaams niveau kan gebeuren, zoals een mogelijke “stikstofcrisis XXL,” en hij vreest voor de impact van deze wet op de economie.
Redacteur: Jaron Garitte ( VGT nieuws )
Presentator: Diane Boonen ( VGT nieuws)