Unia opent een onderzoek en biedt oplossingen voor digitale uitsluiting.
Kun jij nog bijbenen met het scannen van QR-codes, identiteitsverificatie via itsme, of betalen met een bank-app? Je bent niet alleen. De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel en het kan soms lastig zijn om bij te blijven.
Daarom onderzoekt Unia (Tegen discriminatie en gelijkkans) of er sprake is van discriminatie in deze snel digitaliserende samenleving. “Door de sterke digitalisatie merken we dat hele groepen van de bevolking vaak vergeten worden,” zegt Unia.
Wanneer je bijvoorbeeld geen smartphone hebt, loop je vaak achter. Unia wil uitzoeken of dit als discriminatie kan worden beschouwd en heeft daarom een dossier geopend over digitale uitsluiting.
Ze strijden voor gelijkheid en willen ervoor zorgen dat iedereen even snel kan meestappen in de digitale ontwikkelingen. “De focus ligt op digitalisering, waardoor het menselijk contact vaak vergeten wordt. Net dat wat mensen soms echt nog nodig hebben.”
Ook Tim Verheyden van Team WinWin pleit voor meer inclusie. “Dat is een duur woord, maar je moet je in iemand anders kunnen verplaatsen. Het feit dat jij overweg kunt met een smartphone, betekent niet dat iedereen dat kan.”
Voor veel digitale problemen zijn er echter oplossingen beschikbaar.
Wat als je bank je alleen online diensten aanbiedt?
Via de computer of een app op je smartphone of tablet kunnen klanten 24/7 transacties uitvoeren en contact opnemen. Maar wat als je niet digitaal bent?
Het bankreglement zegt: Wie eenmaal een digitale banktransactie uitvoert, krijgt automatisch geen geschreven informatie of documenten meer toegestuurd.
Een persoon wiens vriend online een betaling voor haar deed, ontvangt haar rekeninguittreksels niet meer op papier. Mag dat? Heb je nog recht op papieren documenten?
Unia helpt je met digitale problemen
Heb je moeite met het regelen van je geldzaken via digitale kanalen? Dan kun je een beroep doen op de universele bankdienst, gecreëerd door de banksector en overheid. Dit basisaanbod omvat onder andere papieren overschrijvingen, geldopnames aan het loket en papieren rekeninguittreksels, met een jaarlijks kostenplaatje van maximaal 60 euro. Als dit niet voldoende oplossing biedt, kun je bij Unia melden. Zij kunnen analyseren of jouw bank voldoet aan de antidiscriminatiewet en indien nodig structurele wijzigingen aanbevelen.
Is het aanbieden van promoties alleen online toegestaan? Unia legt uit dat dit indirect onderscheid kan veroorzaken, vooral voor mensen die geen toegang hebben tot digitale middelen. Hetzelfde geldt voor restaurants die alleen via QR-codes bestellen.
Heb je het gevoel dat je digitaal buitengesloten wordt? Meld het bij Unia. Zij kunnen onderzoeken of er sprake is van discriminatie en helpen bij het vinden van een oplossing.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)