Verkeersregels rond gsm-gebruik: Wat mag wel en niet in de auto en op de fiets?
Mag je bijvoorbeeld een bericht lezen bij het rode licht? En hoe zit het met bellen in de auto?
Veel vragen zijn erover gerezen door een nieuwe sensibiliseringscampagne met Pommelien Thijs (actrice en zangeres). Wat zijn precies die regels?
We hebben het antwoord voor je wat je wel en niet mag doen met je gsm in de auto en op de fiets? Onze verkeersexpert van VRT NWS, Hajo Beeckman, gaat ons er alles over vertellen.
Laten we beginnen met de regels in de auto. Mag je bijvoorbeeld een WhatsApp-bericht lezen als je bij het rode licht staat? Hajo legt uit dat dit niet mag volgens de wegcode, tenzij je echt stilstaat. Maar wat betekent ‘stilstaan’ precies?
“Stilstaan betekent volgens de wegcode niet enkel halt houden voor een rood licht”, legt Hajo uit. “Het gaat erom dat je voertuig ‘stilstaat’ of geparkeerd is en je het toestel vrij mag gebruiken. Even wachten voor een verkeerslicht wordt niet beschouwd als ‘stilstaan’.
Stilstaan is iemand laten in en uitstappen of voertuig te laden of lossen.
Verder bespreekt Hajo ook de regels rond het gebruik van navigatieapps zoals Waze en het beantwoorden van oproepen in de auto.
Zolang je gsm in een geschikte houder bevestigd is aan je dashboard – doorgaans is dat aan de verluchtingselementen tussen de bestuurder- en de passagierszetel – mag dat in principe. “Maar het is sterk af te raden en sowieso heel gevaarlijk. De APP geeft je ook waarschuwing wanneer je probeert te doen.
Daarom raadt Hajo Beeckman aan om je route op voorhand in te geven, nog vóór je vertrekt.
Mag ik een oproep beantwoorden tijdens het rijden?
Dat mag. Maar ook hier mag je enkel de oproep beantwoorden als je verbonden bent met een carkit of als je gsm in een houder zit die het zicht niet belemmert. Een oproep beantwoorden in één klik, dat kan dus wel, maar weet dat elke seconde afleidt.
Dove mensen kunnen niet telefoneren via hun gehoor en spreken, maar ze kunnen wel videobellen gebruiken om gebarentaal te communiceren. Daarom is het noodzakelijk om naar het scherm te kijken om begrepen te worden.
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) waarschuwt hier ook voor. Als je ogen één seconde niet op de weg zijn gericht, leg je heel wat meters ‘blind’ af. “Zelfs als je 50 kilometer per uur rijdt, leg je 14 meter af tijdens die ene seconde. Bij 90 kilometer per uur is dat 25 meter en als je 120 kilometer per uur rijdt op de autostrade, dan heb je 33 meter afgelegd terwijl je niet naar de weg keek.
Heb je geen systeem met een knop in de middenconsole, laat dan je binnenkomende oproepen doorschakelen naar de voicemail en beluister ze later, bijvoorbeeld wanneer je veilig geparkeerd staat. De meeste telefoontjes zijn niet zo dringend dat ze geen kwartiertje kunnen wachten.
Het is ook niet toegestaan om je gsm naast je neer te leggen op de passagierszetel en deze tegelijkertijd op te laden met usb kabel, kan boete krijgen. Steek gewoon in jouw handtas of als je gsm gebruikt voor GPS dan meldingen uit om niet te storen.
En wat als je op de fiets bent? Gelden er dezelfde regels?
De regels tegen afleiding achter het stuur zijn voor alle bestuurders dezelfde: je mag geen gsm bedienen met de hand als je rijdt, maar ook niet als je even stilstaat in het verkeer. Deze regel geldt dus ook voor fietsers, steppers, skaters, bromfietsers en bestuurders van een speedpedelec.
Mag ik mijn gsm snel even vastnemen aan het rode licht?
Neen, dat is verboden. Ook als je wacht aan een rood licht, bevind je je in het verkeer en mag je geen gsm in je hand houden. Je ziet niet alles wat er gebeurt en je kan ook andere fietsers hinderen als je niet meteen vertrekt wanneer het licht op groen springt.
De kans bestaat dat je gedagvaard wordt en je voor de politierechtbank moet verschijnen.
Betwist je de boete bij de rechtbank en acht de rechtbank de overtreding toch bewezen, dan kan de boete oplopen van minimaal 240 tot maximaal 4.000 euro.
Een rechter kan ook een ‘verval van het recht tot sturen’ uitspreken. Dan ben je je rijbewijs tijdelijk kwijt. Dat kan gaan van 8 dagen tot 5 jaar.
Naast het rijverbod dat de rechter kan opleggen, kan ook het parket of de gerechtelijke politie beslissen om je rijbewijs onmiddellijk in te trekken als je betrapt wordt:
In principe duurt de onmiddellijke intrekking 15 dagen.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuw)