Eerste orthodoxe doorbraak: Griekenland legaliseert huwelijk en adoptie voor homokoppels.
In Griekenland is het nu toegestaan dat mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Ze kunnen ook samen kinderen adopteren. Dit is voor het eerst dat dit in Griekenland mag. Het is ook pas het 21e land in Europa waar dit kan.
De premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis, is blij met deze verandering. Hij zegt dat dit een belangrijke dag is voor Griekenland. Hij vindt dat het laat zien dat Griekenland een modern en democratisch land is dat de rechten van mensen serieus neemt.
Vroeger mocht alleen de biologische ouder van een kind de voogdij hebben. Nu mogen beide ouders dat, ook als ze allebei mannen zijn of allebei vrouwen.
Het wetsvoorstel hiervoor is na twee dagen discussie goedgekeurd door 176 van de 254 politici die aanwezig waren. Maar niet alle politici van dezelfde partij waren het eens met dit besluit. Ongeveer een derde van de leden van Nea Dimokratia was tegen.
Niet iedereen vindt deze verandering een goed idee. Sommige groepen, zoals de Grieks-orthodoxe kerk en extreemrechtse partijen, zijn er tegen. Ze hebben zelfs protesten georganiseerd. Maar ondanks dit protest is het wetsvoorstel toch aangenomen.
Dit is een grote stap voor homoseksuele stellen in Griekenland. Eerst hadden ze niet dezelfde rechten als heteroseksuele stellen. Nu wel. Dit betekent dat hun leven makkelijker wordt en dat ze meer gelijke kansen hebben.
Griekenland is nu het 37e land ter wereld en het 21e land in Europa waar homoseksuele stellen kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dit is belangrijk, vooral omdat de orthodoxe kerk veel invloed heeft op de politiek in Griekenland.
De goedkeuring van dit wetsvoorstel is een doorbraak voor homoseksuele stellen in Griekenland. Het laat zien dat de maatschappij verandert en dat homoseksuele liefde en families worden geaccepteerd.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)