1 op 5 volwassen heeft ernstig psychische problemen.
In 2023 kampt meer dan 1 op de 5 (22%) volwassen Vlamingen met psychische problemen, volgens een grootschalige bevraging naar het mentaal welzijn door Zorgnet-Icuro, de koepel van zorgorganisaties. De vragenlijst, waarbij 6400 mensen betrokken waren, is ontwikkeld in samenwerking met universiteiten. Hoewel de vragenlijst nu is aangepast en een meer gestructureerd opvolgsysteem heeft, is het soms moeilijk te vergelijken met eerdere resultaten. Het doel is om regelmatig een vragenlijst te gebruiken om het mentaal welzijn van Vlamingen nauwlettend te volgen.
Het onderzoek benadrukt met name opvallende trends, zoals een toename van woedeaanvallen, gedragsproblemen en eetstoornissen. Onderzoekers maken zich hierover zorgen, vooral gezien de helft van deze problemen voorkomt bij mensen jonger dan 18 jaar, waarvan 25% jonger dan 13 jaar.
Depressie begint steeds op jongere leeftijd, met een gemiddelde startleeftijd van 24 jaar, in vergelijking met 20 jaar geleden toen dit op gemiddeld 38 jaar begon. Ongeveer 25% van de groep mensen is al depressief vóór hun 16e.
Mensen met een angststoornis ervaren dit meestal rond hun 24e, terwijl dit vroeger vaak op jongere leeftijd gebeurde. Het gebruik van alcohol, zowel overmatig alcoholgebruik als alcoholverslaving, begint gemiddeld op 18-jarige leeftijd.
Het onderzoek benadrukt het belang van het sneller zoeken naar hulp, aangezien Vlamingen gemiddeld 10 jaar wachten voordat ze hulp zoeken. Dit komt vaak doordat mensen hun problemen zelf willen oplossen of het gevoel hebben dat ze geen hulp nodig hebben. Financiële zorgen en onwetendheid over waar en bij wie ze hulp kunnen vinden, zijn ook belemmeringen.
Zorgnet-Icuro, als koepelorganisatie, hoopt dat dit type onderzoek de overheid kan informeren bij het ontwikkelen van beleid met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen.
Redacteur: Sam Verstraete ( VGT nieuws )