Waarom sommige nieuwsberichten ons meer raken: Een kijkje naar nabijheid, herkenning en persoonlijke betrokkenheid.
Waarom sommige rampen ons dieper raken dan andere.
In het nieuws worden we dagelijks geconfronteerd met natuurrampen, aanslagen en oorlogen, maar niet elk bericht treft ons op dezelfde manier.
Voorbeeld: De oorlog in Oekraïne of het conflict tussen Israël en Gaza (Oorlog Oekraïne – Rusland of Israël – Gaza) roept sterke emoties op, terwijl het nieuws over conflicten in Myanmar of overstromingen in Somalië minder impact heeft omdat ze ver van ons verwijderd zijn. Dit komt niet alleen door de fysieke afstand, maar ook door een combinatie van verschillende redenen.
Professor Stijn Joye benadrukt dat nabijheid een cruciale rol speelt, evenals culturele waarden en economische relaties.
Mensen voelen meer medeleven voor anderen die op hen lijken, zoals in het geval van de oorlog in Oekraïne, waar we ons meer verbonden voelen met de inwoners van het land omdat we gelijkenissen delen.
Ook journalisten spelen een belangrijke rol bij het bepalen welke rampen als nieuwswaardig worden beschouwd.
Mensen met een bredere wereldvisie en meer betrokkenheid bij diverse culturen kunnen zich gemakkelijker verbinden met verschillende gemeenschappen over de hele wereld. Hierbij spelen bepaalde factoren een rol die van invloed zijn op de emotionele reactie op een ramp.
Bij het bekijken van leed wereldwijd via de media neemt 1 op de 4 Vlamingen bewust afstand om wereldgebeurtenissen en de daaruit voortvloeiende emotionele betrokkenheid te vermijden.
Soms gebeurt er ook te veel in onze eigen omgeving dat prioriteit krijgt. In geval van persoonlijke problemen of moeilijkheden bij familie of vrienden proberen we altijd deze zaken eerst op te lossen, waarbij de nabijheid van onze directe omgeving vaak de voorkeur krijgt.
Wanneer we van een afstand naar het lijden in de wereld kijken, plaatsen we dit altijd in perspectief ten opzichte van onze eigen leefwereld. Bij het begin van een conflict of ramp nemen we beslissingen over onze betrokkenheid, welke zijde we kiezen en hoeveel persoonlijke ruimte we toewijden aan het nieuws over deze gebeurtenissen.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT nieuws)