Studie toont onnodige risico’s van jongeren in het verkeer aan.
Veel jongeren nemen onnodige risico’s in het verkeer, zoals het gebruik van een hoofdtelefoon of gsm tijdens het fietsen. Dit blijkt uit een studie van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), waarbij meer dan 4.000 Vlaamse jongeren tussen 12 en 18 jaar werden bevraagd.
Eén op de tien jongeren geeft aan betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval dat zo ernstig was dat ze daarna medische hulp moesten zoeken bij een dokter of in het ziekenhuis.
Opvallend is dat bij jonge bromfietsers dit risico dubbel zo hoog is, aangezien meer dan één op de vijf jonge bromfietsers het afgelopen jaar naar de dokter of het ziekenhuis moest vanwege een ongeval.
De studie vroeg ook waar jongeren denken dat het veilig is om met hun fiets naast een vrachtwagen te wachten bij verkeerslichten. Bijna vier op de tien antwoordden dat ze zich op de plaats bij de dode hoek bevinden, wat gevaarlijk is omdat ongevallen in de dode hoek vaak fataal zijn.
De cijfers variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en onderwijstype. Oudere jongeren vertonen meer risicogedrag, en jongens meer dan meisjes. Jongeren uit BSO en TSO vertonen over het algemeen meer risicogedrag.
De VSV concludeert dat deze resultaten aantonen dat er meer verkeerseducatie nodig is.
Redacteur: Jaron Garitte (VGT Nieuws)